Bernadette Vrijling met een aantal attributen voor een klimaatvriendelijker leven.
Bernadette Vrijling met een aantal attributen voor een klimaatvriendelijker leven. Francisca Meijsser

Meedoen met klimaatgesprekken?

26 oktober 2021 om 09:00 Natuur en milieu

ERMELO De Stichting Klimaatgesprekken, gebaseerd op de internationale Carbon Conversations, staat voor het 2e jaar in de duurzame top 100 van Trouw. Er is nu gelegenheid kennis te maken met deze gesprekken. Op 3 november wordt er in Ermelo een kennismakingsworkshop georganiseerd. De initiatiefneemster hierbij is Bernadette Vrijling.

Francisca Meijsser

Bernadette, in het dagelijks leven werkzaam als coach, is een bevlogen persoon. ,,Er is bij mij steeds een klein gat tussen wat ik vind en wat ik doe”, zo vertelt zij. ,,Als er iets is wat je niet zint, doe er dan wat aan”, zo is haar devies. Om die redenen zet zij zich in voor het milieu en het klimaat. Zo is zij onder andere actief bij de bestrijding van zwerfafval, ook bij Ermelo-schoon, maar ook de klimaatgesprekken hebben haar aandacht. 

,,Ik deed mee aan de workshops klimaatgesprekken in Den Haag en daar wil ik in Ermelo graag over vertellen. De klimaatgesprekken zijn ontstaan vanuit de klimaatdepressie”, zo legt zij uit .,,Dat is dat machteloze gevoel dat je over het klimaat kunt hebben, je voelt dat het verkeerd gaat, dat de aarde misschien wel ten onder gaat, je vraagt je af wat de toekomst voor je kinderen en/of kleinkinderen zal zijn en je vraagt je af of jij alleen zo denkt. Bij deze workshops”, zo verzekert zij mij, “vind je verbinding met gelijkgestemden en ga je zoeken naar perspectief : wat kan ik er aan doen. Dat zijn soms kleine dingen en iedereen heeft wel tips.” 

Bernadet is iemand van de kleinst mogelijke stap voor de grootst mogelijke verandering. En dat gebeurt wanneer er velen meedoen. Bijvoorbeeld door een thermoskan met heet water te vullen voor de hele dag in plaats van steeds opnieuw een beetje te verhitten. Je eigen koffiebeker te gebruiken en geen wegwerpbeker. Om je ijsje uit een hoorntje te eten en niet uit een bakje. ,,Het gaat vaak zo gedachteloos”, zo vertelt zij. ,,Ook bij de dingen die je koopt, je pakt de dingen die er staan. Want waarom gebruiken we niet meer een gewoon stuk zeep, zodat we niet van die plastic pompjes hoeven te kopen. Je moet je dus steeds heel bewust zijn van wat je koopt en wat je doet. Nou, dat kom je op de workshops met name tot ontdekking”, zo voegt zij lachend toe. Dat komt ook omdat de opzet van de zes workshops zo speels is. ,,Het zijn geen lezingen over hoe het allemaal moet, maar je gaat met elkaar tot bewustwording en oplossingen komen.” 

En als voorbeeld vertelt zij over het ganzenbordspel dat bij het onderwerp energie wordt gespeeld. ,,Een van de vragen daarbij is wat de meeste milieu-impact heeft. Iets wat zwaar is hoeft niet altijd het meest ongunstig te zijn, denk daarbij aan vervoer. Ingeblikt eten bijvoorbeeld blijft wel langer goed, er hoeft dus minder van weggegooid door bederf.’’ Op deze wijze zijn de workshops praktisch, ongedwongen en leuk.

De introductieworkshop is op woensdag 3 november van 19.00 tot 21.00 uur in de Witte Heide, Kerklaan 7. De toegang is gratis. Wel van te voren opgeven bij Bernadette Vrijling: 0643055434 of via het NMP.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie