Het aantal misdrijven in de gemeente Ermelo is in het afgelopen jaar met vijf procent gestegen.
Het aantal misdrijven in de gemeente Ermelo is in het afgelopen jaar met vijf procent gestegen. Yildiray Yücel Kamanmaz via Pixabay

Aantal misdrijven Ermelo stijgt harder dan in omringende plaatsen West Veluwe, ook meer protesten

21 april 2023 om 13:00 Misdaad

ERMELO Het aantal misdrijven in de gemeente Ermelo is in het afgelopen jaar met vijf procent gestegen. Binnen het gebied van de basiseenheid West Veluwe waar Ermelo met Putten en Harderwijk onderdeel van uitmaakt was deze stijging twee procent.

In een toelichting geeft teamchef Ferda Yondemil aan dat politiewerk meer is dan enkel wat cijfers weergeven. Naast de stijging van het aantal misdrijven is de basiseenheid geconfronteerd met stikstofprotesten, asielprotesten en geweld van hooligans. Regelmatig verharden, zo signaleert ze, de protesten en zag de politie zich genoodzaakt grenzen te stellen. Het is volgens haar balanceren tussen verbinden en handhaven, zorgen voor rust en stabiliteit.

DIGITALE MISDRIJVEN

De cijfers voor veel voorkomende criminaliteit, zoals woninginbraken en diefstallen, laten een lichte stijging zien. Maar daarnaast ziet de teamchef criminelen slim inspelen op de digitalisering van de maatschappij. Het aantal aangiftes blijft hoog en dan vooral digitale fraude zoals phishing, helpdeskfraude en vriend-in-nood fraude.

In Ermelo steeg het aantal gepleegde misdrijven van 924 naar 971 in 2022. Het aantal opgepakte verdachten steeg van 245 naar 280 en het aantal opgeloste misdrijven van 267 naar 325. 

GEWELDSMISDRIJVEN EN VERKEERSONGEVALLEN 

Het aantal woninginbraken nam met drie toe tot 43. Hiervoor werden vijf verdachten opgepakt. In totaliteit moest de politie 350 keer uitrukken voor een spoedmelding tegenover 305 keer een jaar eerder. Het aantal geweldsmisdrijven daalde van 97 in 2021 naar 77. De overlast door jeugd daalde van 127 meldingen naar 95 waar een toename tegenover stond van het aantal meldingen van verwarde personen en overlast door zwervers. Het aantal verkeersongevallen steeg met vijf tot tweehonderd, het aantal gewonden daalde van 23 naar 19.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie