Jenny de Vries en Rinske Klaassen toveren oude knuffels om tot nieuwe 'achterlatertjes' bij diverse zorginstellingen in Ermelo en Harderwijk.
Jenny de Vries en Rinske Klaassen toveren oude knuffels om tot nieuwe 'achterlatertjes' bij diverse zorginstellingen in Ermelo en Harderwijk. Arda Konings
WIJ ZIJN ERMELO

Jenny en Rinske toveren knuffels om tot ‘achterlatertjes’ bij Ermelose zorginstellingen en St Jansdal

17 januari 2023 om 19:00 Mensen Wij zijn Ermelo

ERMELO Hoe hartverwarmend kan het zijn om op een onverwachtse plek en dito moment, een klein cadeautje, speciaal voor jou, aan te treffen... waarbij vervolgens een glimlach of traan op je gezicht wordt getoverd? Jenny de Vries en Rinske Klaassen toveren oude knuffels om tot nieuwe ‘achterlatertjes’.

Ze worden ‘random acts of kindness’ of ‘achterlatertjes’ genoemd. Zomaar belangeloos ergens neergezet door een attente medemens. Het overkwam Henny Schoenmaker uit Ermelo die in de zomer vorig jaar op ziekenbezoek ging bij haar man in het St Jansdal ziekenhuis van Harderwijk. Henny: ,,Ik was net van bezoek terug en liep naar de parkeergarage en zag toen voor een raampje een knuffeltje staan. Met een lief briefje erbij waarop stond ‘Ik ben niet vergeten en niet kwijt geraakt. Ik ben er voor jou, voor een glimlach en een fijne dag. Ik ben een achterlatertje’. Inderdaad, die glimlach verscheen meteen om mijn mond! Ik dacht eerst nog, zal ik hem mee nemen of niet?”

LANDELIJKE ORGANISATIE ACHTERLATERTJES

Natuurlijk nam Henny de knuffel mee en ze deed haar verhaal bij buurvrouw Jenny de Vries. ,,Die kan er vast wel iets mee,” was de gedachte van Henny die immers wist hoe handig en creatief haar buurvrouw is. ,,Want”, vervolgt Henny, ,,we ontdekten dat deze actie was gedaan door een landelijke organisatie. Het idee ontstond vrijwel meteen bij ons, om dit ook hier in Ermelo op te zetten en zo veel mogelijk knuffels te gaan verzamelen.”

LIEFS UIT ERMELO

Zo gezegd, zo gedaan. Met hulp van een aantal enthousiaste en betrokken buurvrouwen, was er in no time een voorraadje knuffels aangelegd. Jenny: ,,Ik vond het een ontzettend leuk idee. Ben altijd al gek geweest op knuffels. De knuffels hebben we eerst allemaal in de wasmachine gedaan en ze werden indien nodig, gerepareerd. Daarna werden ze keurig in cellofaan verpakt. Wel zo schoon, fris en netjes, toch? Met een kaartje erbij vergezeld met de woorden ‘Hallo, ik ben voor jou. Neem me maar mee voor een glimlach en een fijne dag. Veel liefs uit Ermelo.’ 

ANDEREN BLIJ MAKEN

Ook buurvrouw Rinske Klaassen heeft zich aangesloten bij het damesgroepje dat zich ontfermt over de knuffels. In koor: ,,We zijn allen al met pensioen, hebben er de tijd voor en vinden het heerlijk om andere mensen op deze manier ook weer blij te maken. Het is puur liefdadigheidswerk voor ons en we zijn absoluut geen stichting of iets dergelijks.” Zo stond Henny een keer te wachten in de garage en zag een moeder met een gehandicapt jongetje uitstappen: ,,Ik had een prachtige, grote knuffelbeer bij me. Voelde opeens diep in mijn hart dat ik die knuffelbeer aan hem moest geven en heb dat toen gedaan. Ze waren sprakeloos en ontroerd. Wat was dat kindje blij!”

Ondertussen hebben al heel wat knuffels zo een mooie eindbestemming gekregen en zijn ze op heel veel mooie plekken neergezet. Van te voren wordt er wel netjes overlegd of het kan en mag op de verschillende afdelingen en plekken. Zoals bijvoorbeeld de kinderafdeling, de moeder- en kind afdeling, of bij de Klim-op (revalidatie). Maar er kan ook zo maar een knuffel worden aangetroffen op een brandslang of in een fietsenmand. Inmiddels weten de dames uit ervaring, dat de knuffels heel snel worden mee genomen. 

MENEER FLIP 

Via een oproep op Marktplaats wordt door weldoener ‘meneer Flip’ regelmatig een zak vol met knuffels afgeleverd bij de dames. Jenny: ,,Hij reageerde de eerste keer heel lief en linkte onze oproep aan zijn advertentie. We ontvangen daardoor nu knuffels uit de hele regio. Als wij ze onderhanden hebben genomen, zijn ze bijna weer als nieuw. Zo zat er een keer een eenhoornpaardje tussen, waarvan een oogje kwijt was. Mijn zus heeft toen een klein lapje gebreid voor het lege oogplekje, en een kaartje met de lieve boodschap erbij ‘Ik heb een ziek oogje’. Dat paardje vond zijn bestemming weer op de oogafdeling.”

HOE MEER, HOE BETER

Het maakt in principe niet uit of de achterlatertjes hun nieuwe onderkomen vinden bij volwassenen of kinderen. Iedereen is er superblij mee. Ook het personeel van het ziekenhuis vindt het een super leuk initiatief. Sommige knuffels gaan weer door naar de kledingbank, waar ze als presentje bestemd zijn voor kinderen. De bedoeling is dat we dit liefdadigheidswerk blijven doen voor zorg-verpleeginstellingen in Ermelo en het St Jansdal ziekenhuis. Mensen kunnen contact opnemen met ons als ze ideetjes hebben voor plekken om de knuffels achter te laten. En ze mogen uiteraard hun oude knuffels bij ons inleveren. Hoe meer knuffels we hebben, hoe beter, hoe meer we weer kunnen wegzetten.”

Tot slot weten de dames: ,,We zijn ontzettend blij dat ons verhaal in de krant komt te staan en we hopen dat het zoveel mogelijk mensen raakt. In de coronatijd stond er een oproep in de krant om kaarten te maken voor eenzame en zieke ouderen. Ook toen hebben we heel wat kaarten gemaakt. Dit geeft ons in elk geval een heel voldaan gevoel!” 

Meer info bij Jenny de Vries op tel. 0341-265362. Jouw verhaal in deze rubriek? Stuur een mail naar ermelosweekblad@bdu.nl.

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie