Parkinson patiënte Anneke Kroon vond de perfecte muziek match in haar leven toen zingen niet meer kon: Spelen op de harp.
Parkinson patiënte Anneke Kroon vond de perfecte muziek match in haar leven toen zingen niet meer kon: Spelen op de harp. Arda Konings

‘Parkie’ is mijn metgezel

14 oktober 2021 om 08:30 Mensen

ERMELO Parkinson is een ingrijpende, ingewikkelde en momenteel snel groeiende ziekte die wereldwijd reeds zes miljoen patiënten telt. Op 26 september werd aandacht voor de ziekte gevraagd in de tv-uitzending ‘De muziek gaat door’. Patiënte Anneke Kroon uit Ermelo was hierbij één van de gasten.

Arda Konings

Door veel onderzoek naar oorzaken, aanpak en procesvertraging van de ziekte, is afgelopen zomer ParkinsonNL gepresenteerd. Voor de 69 jarige Anneke Kroon die al 17 jaar met Parkinson moet dealen in haar leven (ze noemt het haar ‘metgezel Parkie’) was het een aanleiding, om daarop te reageren. Vanuit ParkinsonNL kwam het verzoek of Anneke haar verhaal wilde delen én of ze mee wilde werken aan ‘De muziek gaat door’. Bekende Nederlanders traden op om donateurs te helpen werven.

Want dat muziek een positieve uitwerking heeft op de hersenen bij Parkinson patiënten, is een wetenschappelijk bewezen feit. ,,Bij de ziekte van Parkinson sterven je hersencellen in de zwarte kern (substantia nigra) langzaam af. Hierdoor maakt je lichaam te weinig dopamine aan. (een boodschapper tussen de cellen en een gelukshormoon) Als Parkinson zich openbaart is reeds tachtig procent van de cellen afgestorven. Bezig zijn met muziek zorgt ervoor dat de resterende cellen er nog dopamine uit kunnen persen, als het ware”, legt Anneke geduldig uit. 

Van jongs af aan was zingen voor Anneke haar lust en haar leven. Door het trillen van haar arm kon ze de bladmuziek niet meer vasthouden. Haar stem ging ‘haperen’ en de hoge tonen stagneerden. Ze moest zich erbij neerleggen dat zingen in een koor voorgoed voorbij zou zijn. ,,Naast het feit dat je een ongeneeslijke ziekte hebt gekregen waarmee je moet leren omgaan, moest ik dat ook met de gevolgen die dat met zich mee brengt.”

Er volgde voor Anneke een jarenlange zoektocht naar een alternatief voor zingen. ,,Ik probeerde van alles uit. Gitaar, blokfluit, dwarsfluit. Instrumenten die ik ooit al eens had bespeeld. De uiteindelijke match kreeg ik met een harp die ik in bruikleen ontving.”  Ze vond een superfijne harplerares die haar ‘op maat en met korte, vrolijke stukjes’ doceert. Bovendien is Anneke inmiddels de trotse eigenaresse van haar eigen harp, die op een prominente plek bij het raam staat te pronken. Ze is er dolgelukkig mee. ,,Ik ben door het harpspelen weer meer gaan leven. Muziek maken hoort nu eenmaal bij mij”, lacht ze breeduit.

Het meemaken van de tv-uitzending vond ze geweldig. Ook echtgenoot Wim kwam in beeld toen hij een woord speciaal tot haar richtte. Ze ontmoetten zangers Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid, beiden lotgenoten met dezelfde ziekte. Ernst Daniël keek haar vol ongeloof toen ze hem zei dat ze harp speelde. Tot slot benadrukt Anneke: ,,Via Parkinson.nl kunnen mensen voor zes euro per maand donateur worden. Geld dat hard nodig is voor onderzoek. Want steeds meer jonge mensen krijgen Parkinson!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie