Henk van Winkoop en zijn neef Gijs gaan in oktober hardlopen in Ghana, maar eerst organiseren zij op 15 juni een benefietconcert in het Kerkelijk Centrum.
Henk van Winkoop en zijn neef Gijs gaan in oktober hardlopen in Ghana, maar eerst organiseren zij op 15 juni een benefietconcert in het Kerkelijk Centrum. Foto: Marco Jansen

Ermeloërs Henk en Gijs van Winkoop gaan hardlopen tegen extreme armoede in Ghana, benefietconcert Matthijn Buwalda

29 mei 2023 om 19:00 Maatschappelijk Tips van de redactie

ERMELO In warme en vochtige omstandigheden gaan Henk van Winkoop en zijn neef Gijs van Winkoop op 20 oktober een marathon lopen in Ghana. De 42 kilometer wordt voor beiden een uitdaging, want het zal hun eerste marathon zijn. De Ermeloërs gaan die uitdaging graag aan voor een hoger doel: de bestrijding van extreme armoede in Ghana.

Van 13 tot en met 21 oktober reizen ze met een groep van 80 deelnemers voor de Muskathlon naar Ghana, waar zij in het noorden van het land rond Kintampo projecten gaan bezoeken waar ze geld voor inzamelen. 

COMPASSION PROJECT

Dit is de start van een Compassion-project voor de gemeenschap in Lolobi Kumasi, voor ondersteuning in onderwijs, ontwikkeling, gezondheid en geestelijke groei. In Kintampo is twee jaar een survivalprogramma voor zwangere vrouwen tot na de geboorte van het kind, om de kindersterfte te laten dalen. Tot slot wil Compassion zoveel mogelijk gezinnen voorzien van voedselpakketten en middelen om zelf voedsel te verbouwen, zoals goede zaden en duurzame kunstmest. 

SPORTIEVE UITDAGING

Henk (44) en zijn neefje Gijs (18) zaten in november 2022 bij een kerkdienst van InterChurch - een interkerkelijk verband in de regio  - toen ze hoorden van het project. 

Getriggerd door de sportieve en financiële uitdaging waren we verkocht

„InterChurch deed een oproep omdat de reis van Muskathlon, een organisatie die opstaat tegen extreme armoede - naar Ghana nog niet vol zat. Het leek ons leuk en zo zijn we op 12 december naar een informatieavond in Spakenburg geweest. Getriggerd door de sportieve en financiële uitdaging waren we verkocht en besloten mee te doen”, vertellen de oom en zijn neefje, die ook buren zijn in het buitengebied van Putten.

TRAINEN VOOR MARATHON 

Met nog ruim tien maanden voor de start was de aanlooptijd relatief lang, maar omdat beiden nog nooit een marathon hadden gelopen, moest er wel serieus getraind worden. Henk loopt twee a drie keer in de week en heeft al eens een halve marathon gelopen; Gijs speelt in een vriendenteam bij FC Horst (JO19-2) en had nog nooit hardgelopen. „We lopen op dinsdag of donderdag samen, dan kun je met elkaar praten en ben je afgeleid. In mijn eentje lopen vind ik een stuk saaier en vind ik lastig”, vertelt Gijs, die laatst 17 kilometer alleen heeft gelopen. Op 10 juni gaat hij in Zwolle zijn eerste halve marathon lopen. „Dit is mijn laatste seizoen voetbal en ik heb nu wel meer tijd om te gaan hardlopen.”

MUSKATHLON

„De Muskathlon is de stok achter de deur, maar van 0 naar 42 is een heel eind en voor een jongere speelt het mentale stuk ook mee”, weet Henk, die een afwisselend trainingsschema bedenkt. Zelf liep hij zondag nog 18 kilometer, samen liepen ze de laatste keer 12 kilometer. „Op asfalt lopen is wat lichter dan op een onverharde ondergrond die we straks in Ghana tegenkomen. Daarom trainen we ook op bospaden en we willen ook wat hoogtemeters gaan oefenen, want in Ghana zitten we op 400 hoogtemeters. Nu houden we vol tot aan de halve marathon en daarna gaan we langzaam naar de hele toe trainen.”

Het laatste stuk moet op karakter

Henk heeft zich ook ingeschreven voor de Veluwse Trailrun van 30 kilometer in september. ,,Je moet toch wel een paar keer 30 of een keer 35 kilometer gelopen hebben om straks de 42 kilometers te kunnen lopen. Het laatste stuk moet op karakter. Het is daar vochtig en warm (30-35 graden), dus het gaat puur om het uitlopen.”

STREEFBEDRAG VAN 10.000 EURO

Om deel te nemen aan de Muskathlon is het streefbedrag per persoon 10.000 euro. Gijs is daar met 10.300 euro al overheen, Henk schat dat hij op zo’n 5.000 euro zit. Gijs heeft tien sponsorkindjes ondergebracht. „Elk kindje dat je onderbrengt levert 1.000 euro op de sponsorrekening op. Dit betekent dat een kindje financieel onderhouden wordt gedurende drie jaar voor een bedrag van 33,- euro per maand voor medische zorg, onderwijs en voeding.”

SPONSORACTIES

Samen hebben ze diverse acties opgezet. Zo leverde een stroopwafelactie in januari en februari 2.500 euro op in de kerkelijke gemeente Nieuwe Kerk in Ermelo waar ze bij zijn aangesloten. Ook hebben ze op 21 april een dag auto’s gewassen op de Aalbertshoeve, de groepsaccommodatie van de ouders van Gijs. Dit heeft 1.030 euro opgeleverd.

BENEFIETCONCERT KERKELIJK CENTRUM

Op 15 juni organiseren ze een benefietconcert in het Kerkelijk Centrum, Jeugdkant 16. Hier treedt de singer-songwriter Matthijn Buwalda uit Apeldoorn op van 20.30-22.30 uur (inloop 20.00 uur). „Hij speelt twee sessies van drie kwartier met 20 minuten pauze. Met zijn liedjes balanceert hij muzikaal en tekstueel tussen kleinkunst en Nederpop, met een christelijke noot”, weet Henk. Entree is 16,- euro, kinderen tot 12 jaar mogen voor 8,- euro naar binnen. De opbrengst is voor Ghana. „Tot nu toe zijn 40 kaarten verkocht, als we de 200 halen zou dat mooi zijn. We flyeren veel.” 

EXTREME ARMOEDE BESTRIJDEN

Henk en Gijs willen zichzelf uitdagen en de mensen in Ghana een hoopvolle toekomst bieden. 

Het mooie is dat je daar bent en ze ergens mee helpt

Henk: „De organisatie Compassion bestrijdt de extreme armoede, met name om kansarme kinderen een betere kans te geven. We gaan de projecten bezoeken en de lokale bevolking ontmoeten en de sponsorkindjes die daar wonen. Het mooie is dat je daar bent en ze ergens mee helpt. We zijn daar eerst een week om te acclimatiseren, want de warmte is daar anders dan hier. Op 20 oktober gaan we rondom de projecten hardlopen.”

Info: www.muskathlon.nl/deelnemers http://muskathlon-benefiet-matthijn-buwalda.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie