Zonnebloem vrijwilligerster Joyce bezoekt regelmatig senior Jan, tot beider vreugd en waardering.
Zonnebloem vrijwilligerster Joyce bezoekt regelmatig senior Jan, tot beider vreugd en waardering. Zonnebloem

Zonnebloem zoekt vrijwilligers om levens mooier te maken

24 januari 2022 om 08:00 Maatschappelijk

ERMELO Lekker op pad gaan is niet altijd vanzelfsprekend als iemand ouder wordt en/of een lichamelijke beperking heeft. De Zonnebloem zet alles op alles om deze mensen een mooie tijd te bezorgen dankzij duizenden vrijwilligers, zodat ook zij volop van het leven kunnen genieten. De afdeling in Ermelo is op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Een boswandeling, een drankje op een terras, een bezoek aan een museum, lekker rondneuzen in een tuincentrum, of samen met een afdeling op vakantie gaan. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden die De Zonnebloem biedt. De afdeling in Ermelo draait alweer dertig jaar mee als onderdeel van de landelijke organisatie. Hopelijk kan dit jaar het jubileum worden gevierd. Een groep van vijftig vrijwilligers bezoekt wekelijks of tweewekelijks mensen met een lichamelijke beperking (met name visueel beperkten), vooral senioren. Sommigen van hen wonen nog zelfstandig thuis, anderen in tehuizen. De eenzaamheid is groot in die groep. 

,,De afgelopen twee jaar hebben daar beslist geen goed aan gedaan.” Aan het woord is Sietske Grijm, secretaris van De Zonnebloem Ermelo. ,,Vaak is het zo onder eenzame senioren dat de kinderen verspreid over het land wonen en daardoor niet in de gelegenheid zijn om regelmatig op bezoek te komen. Er wordt vaak een beroep op ons gedaan of wij daarin een rol kunnen vervullen. Vanuit ons vrijwilligersbestand zoeken we dan een match bij de persoon met een hulpvraag. Er moet wel een onderlinge klik zijn natuurlijk!”

Vrolijke noot Behoeftes en verlangens worden dus op elkaar afgestemd. Wil iemand graag thuis bezoek en een praatje maken of juist er op uit om te winkelen? Sietske: ,,Jammer genoeg kon door corona het samen doen van dingen veelal niet plaatsvinden. Dat maakte de vereenzaming alleen maar groter. Er is tussentijds gekeken wat er nog wel gedaan kon worden voor de mensen. Een kleine attentie zoals een bloemetje of bakje fruit zorgde dan voor een kleine, vrolijke noot.”

Ook de activiteitenmiddagen konden niet worden bezocht door de mensen. Geen spelletjesmiddagen, geen optreden van een koor en geen stamppottenbuffet. Maar er gloort een klein streepje licht aan de horizon. ,,Op 9 april hopen we dat de geplande theatervoorstelling door kan gaan”, spreekt Sietske hoopvol uit. Het bestuur en de activiteitencommissie doen er dan ook alles aan om leuke dingen te bedenken voor de mensen om te doen. Uiteraard moet de Zonnebloem het hebben van donateurs om zijn doelen te kunnen realiseren. Meestal zijn de gasten tevens donateur. In Ermelo worden ook jaarlijks bloemenmarkten georganiseerd en zijn er loten voor de verkoop”, vult Sietske verder aan. 

Wie graag van maatschappelijke betekenis wil zijn, iemands leven een stukje mooier wil maken en daar een of twee uur per week of tweewekelijks tijd aan wil besteden, kan zich aanmelden bij Sietske Grijm op telefoonnummer 06-22403847. ,,De mensen zullen er enorm blij en dankbaar voor zijn!”

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie