Icarusblauwtje
Icarusblauwtje Harry Wouda

Lezing door Harry Wouda over de parel van de Veluwe: de Leemputten bij Staverden.

14 maart 2023 om 10:35 Lokaal Deel je nieuws

HARDERWIJK/ERMELO. De natuurvereniging voor Harderwijk, Ermelo en omgeving, de KNNV, organiseert op vrijdagavond 17 maart om 20.00 uur een lezing over de Leemputten in de wijkgebouw De Vleugel naast de Westerkerk, Oude Nijkerkerweg 4 in Ermelo.

Er valt heel veel te vertellen over de Leemputten bij Staverden. Zeker door Harry Wouda. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan in en naar de Leemputten en zijn bevindingen neergelegd in twee schitterende boeken met als titel ‘De Leemputten bij Staverden, parel van de Veluwe’, deel 1 en 2.

De soortenrijkdom maakt het gebied heel aantrekkelijk voor insecten.

Op de Klokjesgentiaan zet bijv. het Gentiaanblauwtje haar eitjes af.

Harry zal zich deze keer speciaal richten op de insectenfauna en dan vooral op vlinders en libellen. Natuurlijk heeft hij er prachtige foto’s bij.

De Leemputten zijn ontstaan door het winnen van leem, dat hier in de voorlaatste ijstijd is afgezet en vervolgens werd afgegraven. De hierdoor ontstane putten vulden zich met water. Bij de winning van leem werd leem gemorst op diverse plekken, verspreid over de bodem. Leem is van nature mineraalrijk en basisch, zodat hier een heel bijzondere vegetatie kon ontstaan. In de Leemputten komt dan ook een afwisseling van vegetatietypen voor, zoals blauwgrasland met diverse soorten orchideeën, soortenrijke natte heide en heideschraalgrasland. De bodem varieert van basisch tot neutraal naar zuur. Naast bijzondere planten vinden we hier ook zeldzame paddenstoelen.

Vooraf aanmelden via https://noordwestveluwe.knnv.nl/agenda

Er staat een potje voor een vrijwillige bijdrage in de onkosten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie