Bach’s Passionen - in verschillende versies

11 februari 2022 om 18:53 Lokaal Deel je nieuws

Bach’s Passionen – in verschillende versies

Leerhuis Ermelo organiseert op woensdag 23 februari een bijeenkomst over dit thema met als inleider dhr.J.Grootes.

De Matteüs-passie (Matthäus Passion) van Johann Sebastian Bach is natuurlijk zeer bekend, de Johannes-passie kennen de liefhebbers ook al wel. Minder bekend is dat Bach van deze twee werken verschillende versies heeft geschreven, en dat er daarnaast in ieder geval nog een Marcus-passie was.

Verder is er een Lucas-passie overgeleverd – die  waarschijnlijk niet van Bach is – en is er nog sprake van een ‘Weimarer Passion’.

In de lezing op deze Leerhuis-avond wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van de Passionen, en de kenmerken van de verschillende stadia van de werken. Hoe bepalen wij wat de definitieve versie is?

Maar ook: hoe kwamen de talloze reconstructies van de Marcus-passie tot stand? De traditie van de oratorium-uitvoeringen en de mode van de dag in die tijd in Leipzig speelt daarin natuurlijk ook een rol. Er zitten ook verschillen in de tekstuele opzet: wat wordt er náást de evangelieteksten gezet aan aria’s en koralen?

De lezing wordt nader toegelicht met muziek-voorbeelden, live gezongen door de COV NW-Veluwe, waarvan de inleider dirigent is. 

Jurriaan Grootes leidt verder een aantal koren in het midden van het land, studeerde koor-directie en muziekwetenschap, en zong zelf onder meer bij de Nederlandse Bachvereniging.

De inleiding is natuurlijk ook een mooie opmaat naar de uitvoering van de Johannes Passion op 2 april in Harderwijk.

U bent van harte welkom deze avond bij te wonen in de Immanuelkerk, Stationsstraat 137 te Ermelo. We beginnen om 20.00 uur en eindigen om 21.30 uur. Er wordt geen pauze gehouden. 

Het Leerhuis volgt de coronamaatregelen van het RIVM: het desinfecteren van de handen, het dragen van een mondkapje en het houden van de 1,5 meter afstand. Graag gepast betalen. We vragen een bijdrage van 5 euro per persoon, inclusief koffie of thee.

Wilt u meer weten over ons programma? Zie onze website www.leerhuisermelo.nl Wij verzoeken u vriendelijk zich aan te melden: per mail: aanmelden@leerhuisermelo.nl of tel: 06-53192416

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie