Bas van den Broek en Marcel Sinte Maartensdijk
Bas van den Broek en Marcel Sinte Maartensdijk Natalie Overkamp

‘We geven eerst het park terug aan Ermelo!”

5 oktober 2021 om 09:42 Lokaal Deel je nieuws

De Hooge Riet is een bijzonder terrein met een lange en bijzondere geschiedenis. ,,Een plek waar we echt iets kunnen toevoegen, iets moois voor het dorp,” vertelt Bas van den Broek (gebiedsontwikkelaar). Heijmans wil het rijksmonument, het gebouw en het park, in ere herstellen. ,,En met dat laatste beginnen we. We geven eerst het park terug aan Ermelo!”

Projectontwikkelaar Marcel Sinte Maartensdijk is zich ervan bewust dat Heijmans het zichzelf niet gemakkelijk maakt. ,,Maar met de huidige plannen kunnen we voor de nieuwe bewoners een ultieme plek en hebben we de sleutel om iets unieks te realiseren. Het heeft wat weg van een begijnhofje.” Sinte Maartensdijk wil ook graag het gerucht uit de wereld helpen dat er in het monument alleen maar mensen uit het westen komen wonen. ,,Wij zijn trots dat de helft van de appartementen gekocht is door Ermeloërs en dat dertig procent komt uit de directe omgeving.” Het is een aanvulling op de huizenmarkt.

Heijmans hecht veel waarde aan het behoud en de verbetering van het groen op de Hooge Riet. ,,Wat er is moet je vooral omarmen,” aldus Bas. Bomen, beplanting, duurzame maatregelen en de biodiversiteit zijn onderdeel van de inrichting van het gebied. Landschapsarchitect Hank van Tilborg heeft hier een mooi plan voor gemaakt. Zichtlijnen worden in ere hersteld en door te ‘schoenlepelen’ worden zoveel mogelijk waardevolle bomen gespaard. Onlangs konden mensen op het terrein ’struikroven’ en struiken, planten en zelfs boompjes scoren. Een vorm van hergebruik waaraan de projectontwikkelaar graag meewerkt. Tegelijkertijd moet men constateren dat er mooie, oude bomen staan, maar dat er door achterstallig onderhoud en beheer veel van de oude kwaliteit verloren is gegaan. ,,Dit gebied verdient veel aandacht en dat geven we het ook,” aldus Sinte Maartensdijk. ,,We hebben goed gekeken naar de geschiedenis en telkens het plan, waar nodig, opnieuw bijgesteld.” Niets doen is geen optie is. ,,Dat hebben de laatste jaren ons geleerd. Wat je ziet is verpaupering en verval.” Tijdens onderzoeken is gekeken naar de historie; hoe is De Hooge Riet destijds bedoeld? In de jaren 40 was het vooral licht, lucht en ruimte. Nu is veel overwoekerd. ,,Dat lijkt misschien beter voor de natuur, maar, zo leren de onafhankelijke specialisten, flora en fauna hebben ook licht, lucht en ruimte nodig. Met het plan zoals het er nu ligt versterken we de biodiversiteit.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie