De nasleep van de razzia in Putten

17 september 2021 om 19:36 Lokaal Deel je nieuws

Op donderdag 30 september organiseert Leerhuis Ermelo een bijeenkomst in de Maranathakerk te Ermelo met als inleider Evert de Graaf, de “historicus van Putten”. 

Na de mislukte aanslag van het verzet bij de Oldenallerbrug wordt een razzia uitgevoerd door soldaten van de Wehrmacht op 1 en 2 oktober 1944. De opdracht wordt gegeven door generaal F. Christiansen. In totaal worden er 660 mannen en jongens weggevoerd. Slechts 48 van hen overleefden de hel van de Duitse concentratiekampen. Dat niet het hele dorp werd afgebrand als vergelding was, hoe raar het ook klinkt, nog een geluk bij een ongeluk. Na de bevrijding kreeg Putten de naam: ‘Het dorp van de weduwen en wezen.’ Zowel uit binnen- als buitenland stroomde de hulp toe. 

In zijn lezing gaat Evert de Graaf in op de volgende zaken: - de hulpverlening, de bestraffing van de Duitse oorlogsmisdadigers, de ‘Engelandvaarders’, de rouwverwerking, de Stichting Puttens Jeugd en de wederopbouw van Putten, oprichting van het Brugcomité Putten-Ladelund in 1976 en in 1982 de Stichting Oktober 44 en de contacten met Duitsers in plaatsen waar tijdens de oorlog de weggevoerden uit Putten zijn omgekomen, waaronder Ladelund aan de Duits-Deense grens. Ook wordt stilgestaan bij de verzoeningsgedachte.

Evert de Graaf staat bekend als ‘de historicus van Putten’. Hij studeerde geschiedenis en was docent aan het Johannes Fontanus College in Barneveld. Tevens was hij wethouder in Putten.

U bent van harte uitgenodigd deze bijzondere avond te bezoeken in de Maranathakerk, Sparrenlaan 4 in Ermelo.We beginnen om 20.00 uur en er wordt een bijdrage gevraagd van 5 euro per persoon. 

U wordt vriendelijk verzocht zich op te geven via aanmelden@leerhuisermelo.nl onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer én naam en nummer van de leerkring.Ook kunt u zich aanmelden via het formulier op de website www.leerhuisermelo.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie