In vergelijking met andere provincies kent Gelderland relatief veel amateurkunstbeoefenaars.
In vergelijking met andere provincies kent Gelderland relatief veel amateurkunstbeoefenaars. kris via pixabay

Gelders cultuursymposium lanceert eerste cultuurmonitor: Gelderlander vindt cultuur belangrijk voor samenleving

3 december 2022 om 13:04 Kunst

ARNHEM Donderdag 1 december is tijdens Hét Gelders cultuursymposium de eerste Cultuurmonitor Gelderland gelanceerd. Deze monitor laat op basis van feiten en cijfers zien hoe het ervoor staat met cultuur in Gelderland. De monitor toont aan dat 80 procent van de Gelderlanders kunst en cultuur belangrijk vinden voor de samenleving.

Peter Drenth, Gelders gedeputeerde Cultuur en Erfgoed: ,,Voor het eerst maken we inzichtelijk hoe het hele cultuurveld in Gelderland in elkaar zit. De monitor benadrukt hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor Gelderland: kunst en cultuur verenigen, verbinden en dragen bij aan participatie. Zoals te zien is aan de grote hoeveelheid mensen die zich inzetten voor musea, bibliotheken en die zelf amateurkunst beoefenen. Door te blijven meten zien we hoe kunst en cultuur zich in Gelderland ontwikkelen. De monitor helpt ons om conclusies te kunnen verbinden aan beleid en bij te sturen waar nodig. En dat biedt kansen voor de Gelderse cultuursector”.

Museumwereld sterk vertegenwoordigd in Gelderland

Het onderzoek laat zien dat vooral de Gelderse jongeren de ‘culturele omnivoren’

Gelderland springt eruit als het gaat om het aantal musea. Met 95 musea staat Gelderland landelijk gezien op de derde plaats. Ook is het aantal museumbezoeken in Gelderland per inwoner relatief hoog, vergeleken met andere provincies. Dit laat zien dat meer aanbod ook meer bezoek lijkt te genereren, zowel van binnen de eigen provincie als daarbuiten.

Het onderzoek laat zien dat vooral de Gelderse jongeren de ‘culturele omnivoren’ zijn. Zij beoefenen het vaakst en meest divers cultuur. Jongeren zijn ook het meest kritisch op het cultuuraanbod: één op de zeven Gelderlanders vindt dat er te weinig aanbod is, waarbij met name jongeren ontevreden zijn over de zichtbaarheid, kwaliteit en diversiteit van het cultuuraanbod.

Organisatiekracht amateurkunstverenigingen onder druk

In vergelijking met andere provincies kent Gelderland relatief veel amateurkunstbeoefenaars. Gelderlanders vinden beoefening van amateurkust belangrijk, 42% is actief als amateurkunstenaar en dat is landelijk gezien hoog. Gaat het om de organisatiekracht van de amateurkunstverenigingen – het kunnen werven van (bestuurs)leden, vrijwilligers en artistiek begeleiders – dan zien we dat deze flink is afgenomen.

In de afgelopen periode zijn meer bedrijven in de creatieve industrie naar Gelderland verhuisd, dan vertrokken. Dit aantal steeg relatief gezien harder dan het landelijk gemiddelde: 14% in Gelderland ten opzichte van 12% landelijk in de periode 2017 tot en met 2020. Dit is een aanwijzing voor een goed vestigingsklimaat voor de creatieve industrie in Gelderland.

(Tekst gaat door onder de foto)


Hét Gelders cultuursymposium. Op de foto van links naar rechts Sarah Heijse, Peter Drenth, Milouska Meulens.  - Foto: Marcel Krijgsman

Kunst en cultuur belangrijk voor ontmoeting

In een online cultuurpeiling – waar ruim 2.500 Gelderlanders aan hebben deelgenomen – onderschrijven Gelderlanders het belang van kunst en cultuur voor ontmoeting en verbinding, voor saamhorigheid en welzijn. Belangrijke waarden in een tijd waarin eenzaamheid een grote rol in de samenleving speelt.

De Gelderse cultuurmonitor is ontstaan door de vraag van Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten over het effect en de impact van het provinciale cultuurbeleid. Cultuur Oost, de Gelderse advies- en ondersteuningsinstelling op het gebied van cultuur, kreeg vervolgens de opdracht van provincie Gelderland om – samen met verschillende Gelderse partners – een brede, tweejaarlijkse cultuurmonitor op te zetten. Het onderzoek is uitgevoerd door Het PON & Telos, Pyrrhula Research Consultants en Boekmanstichting.

Provinciale verkiezingen

De monitor biedt belangrijke inzichten richting de provinciale verkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen is door Cultuur Oost ook de provinciale rol van de provincie in cultureel Gelderland onderzocht. Er is expliciet gekeken in welke rollen de provincie sinds jaar en dag aantoonbare meerwaarde heeft (gehad). Dit onderzoek is bedoeld ter aanscherping van het huidige en vernieuwing van het toekomstige cultuurbeleid van provincie Gelderland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie