SPARTA-voorzitter Hans van Zetten geeft op zaterdag peuter- en kleutergym.
SPARTA-voorzitter Hans van Zetten geeft op zaterdag peuter- en kleutergym. Jan de Roo Fotografie

Sportcentrum Zanderij verenigt SPARTA Ermelo: ‘Na 110 jaar alle sportende leden onder één dak’

6 februari 2023 om 19:00 Gymnastiek

ERMELO GV SPARTA is met 109 jaar de oudste binnensportvereniging in Ermelo. Alleen is het haar nooit gelukt alle sportende leden te verenigen onder één dak. SPARTA moet voor haar lesgroepen en selectiegroepen gebruik maken van acht sportzalen op vier verschillende locaties in het dorp. Daaraan komt een einde met het in januari 2024 beschikbaar komen van Sportcentrum Zanderij. 

,,Een danser ontmoet nooit een trampolinespringer, een freerunner nooit een turnster. En elke dag de trampolines opbouwen en weer afbreken leidt tot onnodig veel tijdverlies en materiaalslijtage”, vertelt verenigingsvoorzitter Hans van Zetten. ,,In Sportcentrum Zanderij kunnen alle gymsporters elkaar onder één dak ontmoeten en de 110e verjaardag van SPARTA gezamenlijk vieren.”

WENS

De wens SPARTA te verenigen leeft al lang bij de vereniging. In de jaren ‘90 stelde de toenmalige voorzitter Wout Roelofs voor om het beheer van het in aanbouw zijnde sportcentrum Triade over te nemen van de gemeente. Dat bleek voor het gemeentebestuur een brug te ver. Het verenigingsbestuur onder leiding van Hans de Haan slaat wederom aan als het gemeentebestuur de Sportaccommodatie-Nota 2011-2015 vaststelt. SPARTA ontwerpt de creatieve bouwtekening ‘Sparta in de steigers’ met een grote turn- en springhal en een danszaal met spiegels. In februari 2017 zegt Sparta de gemeente zelfs toe 52.000 euro mee te willen financieren aan het pluspakket, bestaande uit een dak op elf meter hoogte, permanente opstelling van de trampolines en een valkuil voor het veilig aanleren van de moeilijkste turntechnieken. Dat bedrag staat sindsdien jaarlijks als reservering op de verenigingsbalans.

ELF METER HOOG

Een deel van het dak van het nieuwe Sportcentrum Zanderij is inderdaad verhoogd naar elf meter. Speciaal voor het trampolinespringen, waarin SPARTA al meer dan een halve eeuw uitblinkt met als hoogtepunt de wereldtitel synchroonspringen in 1982 door Jacqueline de Ruiter en Marjo van Diermen. In 2022 zijn het Eline Westhuis en Valerie Bosschart die de nationale titel veroveren in AHOY Rotterdam. Door het verhoogde dak kan springtalent weer toegroeien naar internationaal niveau en kan SPARTA ook nationale wedstrijden organiseren in Ermelo.

ONTMOETING

Nog wezenlijker voor de continuïteit en vitaliteit van de vereniging is de wekelijkse ontmoeting van alle gymmers, springers, turners, freerunners en dansers op één sportlocatie. Wat voor elke voetbalvereniging, tennisclub, hockeyclub en korfbalclub de normaalste zaak van de wereld is, wordt in het Sportcentrum Zanderij voor Sparta na 110 jaren ook mogelijk.

COMPLEXE OPERATIE

De coronajaren hebben de vitaliteit van de vereniging ernstig aangetast. In 2022 is de revitalisering ingezet met succesvolle ledenwerfacties. Aanstaande maandag vindt in het Huis van Ermelo de 109e ledenvergadering plaats, waarvoor alle leden en ouders van jeugdleden zijn uitgenodigd. ,,Er wacht ons dit jaar nog een complexe operatie. Dat is het samenbrengen van 66 wekelijkse klokuren gymsport uit acht sportzalen in het dorp naar één Sportcentrum Zanderij. Dat gaat ons zeker lukken, want dit is de historische kans om als vereniging daadwerkelijk te verenigen,” besluit Van Zetten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie