De gemeenteraadsverkiezingen naderen snel.
De gemeenteraadsverkiezingen naderen snel. Eigen foto

‘Geen nieuw bedrijventerrein en meer groen’

25 januari 2022 om 08:00 Gemeenteraadsverkiezingen

ERMELO Na 2030 is er woningbouw nodig maar geen grootschalige nieuwbouwwijken. In de komende jaren moet worden onderzocht waar eventuele uitbreiding na dat jaar mogelijk is. Tot die tijd ondersteunt Progressief Ermelo (PE) de huidige plannen om de komende tien jaar binnen de kern van Ermelo enkele honderden woningen te realiseren, de meeste op het landgoed Veldwijk en De Hooge Riet.

Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma van PE waarin vooruit wordt geblikt op de komende 25 jaar. Woningen moeten aantrekkelijk zijn voor ouderen zodat ze hun te groot geworden woning verruilen voor een appartement of andere woonvorm en deze beschikbaar komt voor een (jong) gezin. Verder moeten er passende woningen worden gebouwd voor jongeren en middeninkomens.

Om meer balans in de leeftijdsopbouw te krijgen wordt het door PE belangrijk gevonden de gemeente toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor jongeren. Kleine studio’s of woonvormen met gedeelde ruimtes, zoals sanitaire voorzieningen, worden gezien als een goed alternatief.

BEDRIJVEN Veldzicht wordt gezien als de plek voor grotere bedrijven. PE blijft zich inzetten om het aantal bedrijven op Kerkdennen af te laten nemen, zodat er minder milieubelasting, verkeersintensiteit en geluidhinder is. Het liefst ziet men in dit gebied woningbouw. Ook wordt gepleit voor woningbouw op de plek van de af te breken Wethouder Balverszaal.

Een nieuw bedrijventerrein wordt afgewezen door PE. In het westen van de gemeente, rond Horst en Telgt en langs het Veluwemeer wil men duurzame agrarische activiteiten stimuleren. Het westelijk gebied leent zich wat PE betreft daarnaast voor het opwekken van duurzame energie via enkele windmolens. Zonnepanelen moeten op bestaande bebouwing worden aangebracht.

De partij ondersteunt initiatieven om milieubelastende activiteiten in het oostelijk deel van de gemeente te beëindigen of te verplaatsen naar een bedrijfsterrein. Met eigenaren van recreatieparken die willen stoppen, wil PE graag naar mogelijkheden zoeken om een deel van het gebied ‘terug te geven aan de natuur.’

BUURT Gepleit wordt voor groene buurten met veel planten, bloemen en bomen en goede speelplaatsen voor kinderen. Het gebruik van de fiets moet worden gestimuleerd. De maximum snelheid in de bebouwde kom wordt, op enkele doorgaande wegen na, 30 kilometer per uur.

Leegstaande panden wil PE graag veranderd zien in woningen. Monumenten en het cultureel erfgoed verdienen aandacht, bescherming en onderhoud. De betrokkenheid van burgers moet hierbij worden vergroot.Bij het bouwen van nieuwe woningen moet meer rekening worden gehouden met mens en milieu. De gemeente mag niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Voor PE is een verhoging van de onroerendezaakbelasting bespreekbaar indien dit nodig is om de financiën op orde te houden. De belastingen mogen echter niet te veel stijgen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie