Vijftien wolven hebben op dit moment in Nederland een territorium gevonden.
Vijftien wolven hebben op dit moment in Nederland een territorium gevonden. ANP

Een derde van de Gelderlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort

23 juni 2022 om 11:00 Dieren

ERMELO Wolven vinden steeds meer hun weg naar Nederland. Vijftien wolven hebben op dit moment in Nederland een territorium gevonden. Onder deze roofdieren zijn vier paren die mogelijk later dit jaar weer welpen krijgen. Daarnaast zijn er de afgelopen maanden minimaal elf zwerfwolven door het land getrokken. Dat blijkt uit de vorige week verschenen tussenrapportage van BIJ12, een organisatie die voor de provincies onder meer de wolvenschade afhandelt.

,,We zien meer nieuwe wolven”, steekt Christian Jansen van BIJ12 van wal. Zo zijn het afgelopen voorjaar twee nieuwe welpen waargenomen op de Veluwe, het gebied dat erg sterk door wolven bezet wordt. ,,Mogelijk volgt er de aankomende periode weer nieuws over nieuwe welpen in ons land.”

De wolf is in Nederland en Europa beschermd. In Nederland mogen wolven niet worden verstoord of gedood. Hierdoor kan het wilde dier zich verder verspreiden. 

Wolven houden ons ecosysteem in balans

Met de toename van het aantal wolven is niet iedereen even blij. Zo vallen wolven onder meer het vee van boeren aan. Vooral schapen zijn het slachtoffer. ,,Dit roept roept logischerwijs veel emoties bij boeren op”, zegt Josephine Stellingwerf van boerenorganisatie LTO. 

Uit cijfers van BIJ12 blijkt dat tussen half februari en mei 54 landbouwdieren werden aangevallen door een wolf. De meesten overleefden het niet. In de provincies Friesland, Drenthe en Gelderland werden de meeste wolvenschademeldingen gedaan. 

Dat de wolf voor enige tumult zorgt, bleek in januari ook uit enquête-onderzoek van het ANP en Kieskompas dat in januari is uitgebracht. Een kwart van de Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort, iets minder dan de helft is van mening dat het dier wel een plek verdient in ons land. De provincie Gelderland lijkt verdeeld als het gaat om de komst van het dier: een derde vindt dat de wolf hier niet thuishoort, bijna vijftig procent vindt juist van wel.

Rasters hebben ook negatieve gevolgen voor fauna

,,Samenleven met de wolf is goed mogelijk”, stelt Leo Linnartz, ecoloog bij ARK Natuurontwikkeling. Linnartz vindt dat de terugkeer van het roofdier goed nieuws is. ,,Wolven houden namelijk ons ecosysteem in balans. Ze houden de populatie roofdieren gezond en laten kadavers achter die weer voor voedsel voor aaseters zorgen.” 

De wolven zorgen ook voor de zogenoemde ecologie van de angst, legt de ecoloog uit. ,,In de natuur heb je veel verschillende planteneters, zoals reeën en herten. Deze dieren vormen een makkelijke prooi voor de wolf. Ze gaan zich door de wolf meer verspreiden en dit leidt tot minder vraat aan jonge bomen. Dat is goed voor de bosverjonging.” Linnartz ziet ook dat wolven voor onder andere schapen gevaarlijk kunnen zijn. ,,Preventieve maatregelen zoals kuddebeschermingshonden en rasters kunnen veiligheid bieden.” 

Heel Nederland vol zetten met wolfwerende hekken is volgens LTO niet wenselijk. ,,De rasters hebben ook negatieve gevolgen voor fauna en landschap”, zegt Stellingwerf van de boerenorganisatie. ,,Daarom zou naast het gebruik van rasters ook het gecontroleerd beheer van de wolvenpopulatie mogelijk moeten zijn. Daarnaast moet het een optie worden om nulstandgebieden in te stellen waar wolven verwijderd kunnen worden.” 

Nu de wolf definitief terug in ons land lijkt te zijn, zijn aanpassingen hoe dan ook nodig. ,,Maar dan moeten we dat ook écht willen”, zegt Linnartz. ,,En dat vraagt om inzet, zoals het nemen van preventieve maatregelen.”

Wat te doen als je een wolf tegenkomt
De eerste wolf vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Begin 2019 voegde hier een tweede wolf zich bij en zij kregen meermaals welpen. In het gebied zit nu een flinke roedel. Enkele welpen hebben een partner gevonden en leven in een eigen territorium elders op de Veluwe.

In heel Nederland is de wolf gezien, behalve in de provincie Zuid-Holland. In de gemeenten Amersfoort, Heumen, Nunspeet en Velp liep de wolf door de bebouwde kom. De dieren gedroegen zich volgens BIJ12, een organisatie die voor de provincies onder meer de wolvenschade afhandelt, rustig en waren niet agressief.

Wolven zullen vaker door bebouwd gebied lopen naarmate er meer wolven in Nederland zijn. Volgens BIJ12 is dat geen reden tot zorgen.

Mocht je een wolf tegenkomen, dan geeft BIJ12 de volgende adviezen:
-Blijf kalm en geef de wolf de ruimte;
-Neem langzaam afstand;
-Als je een hond bij je hebt, houd deze dan aan de lijn;
-Als de wolf te dichtbij komt; luid spreken en gebaren maken;
-Loop de wolf niet achterna;
-Voer de wolf niet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie