Henk Jan Zwarten Herman uit de Bosch bij de landgeiten in het Houtdorperveld.
Henk Jan Zwarten Herman uit de Bosch bij de landgeiten in het Houtdorperveld. Francisca Meijsser

Landgeiten in het Houtdorperveld

27 september 2021 om 13:05 Dieren

ERMELO Vanwege het heidebeheer heeft de gemeente Ermelo een zevental landgeiten uitgezet in het Houtdorperveld. Het is een samenwerkingsproject van de gemeente en hobbyboer Herman uit de Bosch uit Speuld.

Francisca Meijsser

Het Houtdorperveld is deels heide en deels bos. ,,De heide moet worden beheerd, en is dus eigenlijk cultuurlandschap”, zo vertelt Henk Jan Zwart, boswachter van de gemeente, die zich onder andere met natuurbeheer bezig houdt. ,,Zou je er niets aan doen, dan is de heide al snel in een bos veranderd”, zo legt hij uit. “ In opdracht van Natura 2000 houden wij het open. We deden dat eigenlijk steeds met vrijwilligers, maar met behulp van dieren is dat veel gemakkelijker en meer afdoend. Vooral geiten zijn daarbij ideaal omdat zij met name de jonge boompjes opeten of de bast kaal schuren. In beide gevallen gaat het boompje dood en blijft het gebied dus open.” Op het Houtdorperveld is daarom een gebied van 4 ha afgezet waar nu zeven bokken naar hartenlust kunnen eten.

Herman uit de Bosch heeft als hobby het fokken van landgeiten. Dit geitenras was na de vorige eeuw bijna uitgestorven. Nu is er een stamboek van opgericht en heet het ras officieel ‘de Nederlandse landgeit’. Op oude schoolplaten zie je ze nog wel en in de boekjes van Ot en Sien staat hij voor de bokkenwagen afgebeeld. Het zijn prachtige dieren met een lange vacht en imposante horens. De bokken hebben meestal een bokkenpruik, maar zijn toch heel vriendelijk.  ,,Het is belangrijk dat we er nu weer mee fokken”, aldus Herman ,,zo blijft er een genenbank van dit zeldzame ras gehandhaafd.” 

Herman was zijn leven lang veehouder en toen hij vijf jaar geleden in Speuld kwam wonen werd het fokken van landgeiten zijn grote hobby. Hij kent al zijn dieren bij naam en gaat elke dag bij de bokken kijken. Gelukkig zijn de Speuldenaren ook enthousiast en boden hem al hulp aan mocht hij zelf op vakantie zijn of iets dergelijks. Omdat deze dieren zich dus zo goed lenen voor het open houden van natuurgebieden, er lopen bijvoorbeeld ook landgeiten in de Mariapeel en op Vlieland in het Bokkendal, kwam er een samenwerking tot stand tussen Herman en Henk Jan Zwart. ,,Bij het beheer van heidevelden zijn ook schapen wel fijn”, aldus Henk Jan, ,,maar die grazen meer, dus nemen het gras weg, terwijl de geiten de jonge boompjes aanpakken, de combinatie zou dus perfect zijn”, zo legt hij uit. ,,Dat zou echter ook goed kunnen met de Lakenvelder koeien van Staverden”, zo voegt hij toe. Toekomstplannen  genoeg dus, ,,maar eerst dit project ”, aldus Herman en Henk Jan. ,,Moeten we in de winter nog bijvoeren of halen we ze dan van het land? Het is allemaal nog uitproberen.” De bokken hebben een mooi onderkomen in de vorm van een voormalige melkbussenwagen. Daar kunnen ze nu ook nog hooi eten, anders zou de overgang immers te groot zijn. Op de kar staan tevens aanwijzingen voor het publiek want het slagen van dit project hangt erg af van de mens. Ook al is het ver van de bebouwing, aaien en voeren zijn heuse bedreigingen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie