Column Henny Kreeft: Kattenziekte, zonder naam?

  Column

Laatst zag in De Stentor een artikeltje over het feit dat dierenartsen waarschuwen voor een dodelijke kattenziekte in Harderwijk en Ermelo. Aangezien ik vroeger nogal wat onderzoek heb mogen doen voor de Gezondheidsdienst voor Dieren in Gouda - o.a. mee geholpen om een lab virologie op te zetten - ben ik nogal geïnteresseerd in dit soort berichten en al helemaal in de tijd van SARS-CoV-2 virus (corona) crisis.

In die tijd heb ik het genoegen gehad te mogen samenwerken met Prof. dr. Marian Horzinek, een man die veel onderzoek heeft gedaan aan virusonderzoek o.a. bij katten. Ik heb hier laatst nog een artikel over geschreven: ‘Het Coronavirus, het blijft ons bezighouden’.

Toen ik het artikel over de kattenziekte zag, in eerste instantie zag ik de naam van het virus niet, heb ik maar eens wat gegoogled. En inderdaad zijn er een aantal artikelen te vinden over de dodelijke kattenziekte hier in de omgeving, maar de meeste artikelen geven geen naam van het virus en dat vind ik toch meestal erg opvallend. Misschien wil men geen extra paniek veroorzaken, in dit corona-tijdperk.

Een aantal artikelen geeft aan dat het probleem opgelost is of was, als de katten op tijd hun vaccinatie hadden gehad, echter - en nu komt het dan weer - het schijnt zo te zijn dat vele vaccinaties zijn verlopen (o.a. bericht op Omroep Gelderland). Ook De Stentor - die de naam van het virus ergens tussen de regels had staan: het PanLeucopenie Virus (PLV) - gaf aan “ … niet-gevaccineerde katten en kittens kunnen gevaar lopen bij de kattenziekte …” Ja, dat is een slimme opmerking, want dat was wel te begrijpen anders vaccineer je niet, maar hoe zit het dan met de verlopen vaccinaties? Heeft men geen uitnodiging gehad om de katten te laten vaccineren - de kat had een grote cocktail gehad moeten hebben de laatste drie jaar - is er geen kattenpaspoort met vaccinaties en noem zo maar op.

Op de site Blijtijds.nl wordt wat meer uitleg gegeven over het virus en de dodelijke ziekte. Het zogenaamde PLV is een zeer besmettelijk en dodelijk virus dat wordt overgedragen door vlooien en ontlasting van katten, maar kan ook via schoenen van de eigenaar, familie of bezoek het huis binnen komen.

Dat het niet altijd helemaal duidelijk wordt weergegeven, bleek toen ik verder googlede. Op de site DierenVaccins.nl zie ik dat het virus dat de kattenziekte veroorzaakt, plotseling Feline Parvovirus (FPV) heet, maar dat wordt duidelijker als ik verder zoek: “ … Feline panleukopenie, feline infectieuze enteritis of kattenziekte is een zeer besmettelijke, potentieel dodelijke virale ziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een parvovirus … “ Naam virus en ziekte worden door elkaar gebruikt, net als bij Sars-CoV-2.

Zo, weer een probleem opgelost, maar sommige kattenbezitters hebben nog wel een klein probleempje: de vaccinatie. Dus maar snel gaan doen, zou ik zo zeggen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden