Henny A.J. Kreeft
Henny A.J. Kreeft (Foto: Henny A.J. Kreeft)

Stroom krijg je niet terug

  Column

Column Henny Kreeft

Eerlijk gezegd heb ik het systeem niet altijd helemaal gesnapt. Volgens mij was het zo dat men met zonnepanelen op het dak energie uit de zonnestralen kon halen en dat men dus ‘goedkoper’ qua energie kon leven. Is op zich mooi meegenomen in deze dure tijden. Om het te kunnen begrijpen heb ik eerst maar eens gegoogeld om te kijken waar ik nu weer over ‘mee wil praten’.

Het schijnt dus zo te zijn dat de Franse natuurkundige Becquerel al in 1839 ontdekt heeft dat het mogelijk was om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Ik ga voor het gemak er maar vanuit dat hij toen nog niet sprak over zonnepanelen. Het blijkt nu zo te zijn dat er stroom gaat lopen in een zonnepaneel als men meer zonnecellen achter elkaar heeft geschakeld. Op verschillende sites wordt het systeem veel verder en veel beter uitgelegd dan ik hier in het kort kan doen.

Het zou wel eens een landelijk probleem kunnen worden. Het schijnt nu duidelijk te worden dat het elektriciteitsnetwerk in Ermelo-Zuid te klein zou zijn om op zonnige dagen de stroom van de zonnepanelen op te kunnen nemen. Ja, en nu breekt het punt aan, dat ik moet zeggen: “Wat zegt-ie nu weer?” Het netwerk schijnt te klein te zijn om de stroom op te nemen die door de zonnepanelen is opgewekt. Waarbij dan de Energiecoöperatie Veluwe-energie aangeeft dat de 260 zonnepanelen op de basisschool De Klokbeker geen stroom kunnen terugleveren aan het netwerk. Deze zonnepanelen hebben op bepaalde dagen meer stroom opgeleverd dan het netwerk kon opnemen.

Op zich kunnen we hier twee interessante zaken opmerken: ten eerste het systeem van zonnepanelen is duidelijk een aanwinst voor Nederland en ten tweede heeft Nederland een systeem geïntroduceerd zonder de gevolgen daarvan te snappen of te kunnen begrijpen.

Als simpele Brabander zou ik zeggen dat men het systeem toch wel heeft doorgedacht; eerst de mensen lekker maken met goedkopere stroom en een lagere energierekening, om er daarna pas achter te komen dat het Nederlandse elektriciteitsnetwerk al die opgewekte zonne-energie helemaal niet aankan. Ik had bijna gezegd: “Wat een aanfluiting”, maar ik zal me inhouden.

De basisschool De Klokbeker heeft ondertussen al de nodige zonnesysteem-problemen gehad, waarbij op één dag het zonnepanelenveld er zo’n veertig keer uit is geklapt ofwel dat het veld geen elektriciteit kon leveren aan het netwerk. Het is toch verbazingwekkend dat dit soort zaken in Nederland gebeurt; juist waar we ons best doen om zonnepanelen overal geplaatst te krijgen, zodat onze energierekening iets naar beneden zou kunnen.
Volgens mij moeten we meer gaan oppassen dat we straks überhaupt nog wel energie hebben ondanks de zonnepaneelvelden in Nederland.

Ik denk dat ik een noodaggregaat voor mijn pc bestel, oeps die gaat ook op stroom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden