Henny A.J. Kreeft
Henny A.J. Kreeft (Foto: Henny A.J. Kreeft)

Het zijn net kinderen

  Column

Column Henny Kreeft

Vorige week schreef ik een column voor Nunspeet over het feit dat de burgemeester praat met jongeren van JONG&Politiek, deze week heb ik geschreven over het feit dat de raad van Oldebroek moeite heeft met de ‘ontspoorde jeugd’ en nu zie ik hier in Ermelo dat het niet botert tussen wethouder en burgemeester. Het is allemaal wel wat, en dat in tijden van een medische crisis.

Het schijnt dat er een ‘botsing’ is geweest tussen wethouder Van der Velden en burgemeester Baars, wat mogelijk een begin had in een uitzending op de tv, tijdens de uitzending “Opstandelingen” van BNN/Vara. Op zich is het een hele stap om de problemen binnen een college van burgemeester en wethouders op de nationale tv uit te vechten. Dan spreek je toch wel van een hele grote stap. Er zouden zogenaamde misstanden gemeld zijn en ook voor de nationale televisie. Hulde, dat is pas echt openbaar bestuur.

Echter voor het onderling vertrouwen is zo’n landelijke uitlaatklep niet echt handig en dat heeft de gemeenteraad ook ondertussen ontdekt en besproken met de Commissaris van de Koning. Het schijnt dat de fractievoorzitters van de politieke partijen in Ermelo de Commissaris om advies hebben gevraagd, want men wil rust in het bestuur van Ermelo. Het resultaat van het advies is dat er een externe deskundige een onderzoek gaat starten met het doel “... een evenwichtig bestuur voor onze gemeente …”

Opvallend in het geheel is dat er op dezelfde dag, twee artikelen in De Stentor over dit gedoe te vinden was. De vraag is waar al dit wantrouwen vandaan is gekomen en als je De Stentor mag geloven - en wie doet dat niet, tegenwoordig - is er best het een en het ander aan de hand. Ergens tussen de regels is te lezen dat zelfs het bekende mondkapje in het kader van de SARS-CoV-2 virus crisis meegenomen gaat worden. Wow, dat gaat ver. Daarnaast belangenverstrengeling. Tja, dat is een punt wat waarschijnlijk al veel langer speelde en dus bekend zou moeten zijn.

De vraag is dus echt wel: waar gaat dit allemaal over en dat kan ik er even niet uithalen. Behalve een opmerking van de fractievoorzitter van het CDA, Sarath Hamstra: “ … Er zijn de afgelopen tijd veel dingen gebeurd, waarbij de gemeente Ermelo slecht in de media kwam … ”, maar tevens in het artikel ging hij niet alle kwesties concreet benoemen, maar het zal beter moeten, met name het onderling vertrouwen.

Ja, een paar dingen zijn duidelijk: één wethouder zit al thuis, het onderling vertrouwen is niet echt aanwezig en het is onrustig in het gemeentehuis. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb dat vroeger ook wel meegemaakt, toen ik speelde als kind met de vriendjes uit de buurt. Eén vriendje mocht niet altijd mee spelen, daar hij te vervelend was en wij hem niet vertrouwden. En dit soort zaken merk je nog steeds bij …. jongeren en het vertrouwen is zeker niet altijd overal aanwezig.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden