Foto:

Is het nu éénmaal illegaal of tweemaal?

  Column

Column Henny Kreeft

Op het moment dat ik weer op zoek ben naar stof voor een nieuwe column, ga ik meestal de lokale media even door om eens te kijken wat er allemaal gebeurd is de afgelopen tijd. Meestal begin ik dan met de gemeentelijke beslommeringen, maar ik vond het artikel ‘Ermelo heeft angstig en defensief bestuur’ (nog) niet voor mij weggelegd om er wat over te zeggen, ondanks het feit dat ik er een mening over heb.

Maar toen bladerde ik even verder en zag iets over een illegale woning. Nu kan ik me voorstellen dat er in andere landen heel veel ‘illegale woningen’ zijn - als je dan gebouwde woningen met vaak afvalmateriaal een ‘woning’ kan noemen - maar in Nederland had ik er nog niet vaak over gehoord.

Maar in Ermelo bleek er dus één te zijn en wat blijkt: de illegale woning mag gesplitst worden. Nu moet ik heel eerlijk zeggen, dat wiskunde nooit mijn sterkste kant op school is geweest - achteraf gezien waren er erg weinig sterke kanten op elk vakgebied - maar als één huis wordt gesplitst, dan ontstaan er op dat moment twee huizen. Ja toch?
En als dat éne huis wat gesplitst wordt illegaal zou zijn geweest, dan zou er - volgens mijn simpele geest - twee illegale huizen ontstaan, maar dat haal ik dan weer niet uit het artikel.

Het kleine artikel goed lezende, is er al sprake vanaf 1929 van een dubbele woning en als simpele Brabander zeg ik dan - zeker als ik kijk naar 1929, was mijn vader net 1 jaar - “Vrienden toch, doe hier snel wat aan”. 1929 is bijna honderd jaar geleden en dan hebben we toch met zijn allen tijd genoeg gehad om van iets wat men nu moet beschouwen als illegaal, te legaliseren.

Heel vaak - heb ik ook gezien met woningen in mijn geboortegebied en zeker bij de wat kleinere dorpen - werden woningen net iets verbouwd, zodat de zoon van de familie ‘thuis’ kon blijven wonen. De zoon was namelijk nodig voor het bewerken van het land als pa het niet meer kon en aan de andere kant, had hij een ‘eigen woning’ en kon op zichzelf wonen. Zo was het ook bij de familie van mijn vaders kant. En niemand zeurde er om, iedereen vond het wel goed en een aantal problemen waren snel opgelost.

Natuurlijk zal de gemeente Ermelo zeggen dat ze in haar gelijk staat aangezien formeel maar één woning is toegestaan middels de officiële papieren van het kadaster, maar dat is een kwestie van eenmalig een handtekening te zetten en dan is er weer een probleem de wereld uit. En de gemeente heeft dan een illegale woning minder en anders door het splitsen van één illegale woning zouden er twee kunnen ontstaan.


Simpel rekensommetje, toch of niet?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden