Foto:

Column Leegstand in deze tijd

  Column

Nu dacht ik echt dat leegstand van panden en woningen in deze tijd helemaal niet meer zou kunnen, maar overal waar je kijkt, tref je lege panden aan en dan niet de eerste de beste. In De Stentor vond ik laatst een artikel dat een pand gekraakt was aan de Hortensialaan bij de Hooge Riet hier in Ermelo. Tja en dan zijn de poppen aan het dansen … vind je het gek of niet?

Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat het kraken van panden bij mij al weer heel lang geleden een bekend fenomeen is geweest. Ik zeg niet, dat ik ooit wat gekraakt heb - alhoewel ik wel op het punt heb gestaan om het te doen - echter ik ben in mijn jongere jaren wel eens een leegstaand pand binnen gelopen en gekeken wat er allemaal te zien was. Het viel me zwaar tegen, alles was kapot geslagen tot en met alle klapstoeltjes; volgens mij had het pand ooit dienst gedaan als een bioscoop.

Maar tegenwoordig, hier in Ermelo, gebeurt het dus nog wel. Het pand aan de Hortensialaan 2 zou al zo’n kleine vier jaar leeg staan en zou wachten op het moment dat het gesloopt gaat worden. Volgens de personen die in het lege pand zijn getrokken, kan die sloop nog wel even duren en tot die tijd zitten die mensen in het pand. Ondertussen hebben ze elektriciteit en hebben ze het pand netjes aan kant gebracht. Bij dat laatste kan ik me iets bij voorstellen als ik nog even terugdenk aan mijn tochtje door de oude bioscoop. Maar dat eerste is dan wel weer opmerkelijk te noemen, hoe komen die lieve mensen aan elektriciteit? Ik heb dat met een groep jongeren ook een keer meegemaakt in een pand in het bos ergens in de buurt van Emmeloord. In het pand zaten kunstenaars en mensen die een eigen zaak hadden, maar ook hier was het opvallend: ze hadden elektriciteit. Ik heb eigenlijk nooit gevraagd hoe ze daar aan zijn gekomen, maar de gemeente had in ieder geval geen haast om de jongeren eruit te zetten.

Ondertussen zijn de heren en dames van de sterke arm langs geweest, maar die kunnen in principe niets doen, als er geen aangifte tot het een of ander is gedaan, zoals inbraak op of diefstal van iets of inbreuk op privé terrein.
Maar van de andere kant moet ik toch wel zeggen, dat in tijden dat vele mensen lange tijd moeten wachten op een passende woning, het toch niet zo kan zijn, dat er ergens panden jarenlang leeg staan en staan te verpauperen; dat gaat er bij mij niet in.


Persoonlijk heb ik ook een tijd lang moeten wachten en stond ik op een lijst van ruim 6 jaar, voordat ik een andere huurwoning heb gekregen. Misschien was men op dat moment het steeds maar zeuren een keer beu geworden. En ik neem aan dat ik niet de enige wachtende ben geweest die jarenlang op een lijst heeft gestaan. En dan gaat het inderdaad voorkomen dat mensen het heft in eigen hand gaan nemen en naar een oplossing gaan zoeken. Niets mis mee, dan moet er maar niet zoveel leegstand zijn die veel te lang leeg staat. De bal schijnt dus nu bij de GGZ te liggen, eens kijken hoe hard ze kunnen trappen tegen die bal.

Henny Kreeft

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden