Foto:

Wethouder zoekt kleinere auto

  Column

Column Henny Kreeft

Financieel staat Ermelo er dit jaar wat minder goed bij dan de vorige jaren en de wethouder van Financiën, Wouter Vogelsang, heeft al te kennen gegeven dat wat hem betreft, Ermelo in een minder luxe auto moet gaan rijden. De wethouder geeft zelfs aan dat de dure slee van de gemeente ingeruild moet worden voor een zuinige middenklasser en dat hij hier regelmatig van wakker ligt.

Tjonge, je zou tegenwoordig maar wethouder van Financiën van de gemeente Ermelo zijn en er dan achter komen dat de gemeente een structureel tekort heeft van zo’n slordige anderhalf miljoen euro. Ja, daar zou ik ook wel van wakker kunnen komen te liggen.
Maar hoe komt dat nu toch, ik bedoel dus, dat gat van het tekort. Oh, zelfs dat is wel simpel uit te leggen. De wethouder meldt dat het voorzieningenniveau te hoog is - ik vraag me nu ineens af, wat hiermee bedoeld wordt - en dat acht jaar lang de gemeentelijke belastingen niet zijn verhoogd. Dit betekent dus interen op de reserves, waarbij dan ook nog niets of nauwelijks bezuinigd werd.

Tja, en dan heb je de poppen aan het dansen en is het kermis in de hel. Want er moet nu wel wat gaan gebeuren om dat gat van anderhalf miljoen te dichten, echter - en ik kan u dit nu al op een briefje geven - eer dat gat dicht is, zijn er al een paar dingen gebeurd: het gat is groter geworden en zijn er belastingverhogingen en bezuinigingen aangekondigd. Zeg nu over één jaar niet, dat ik u niet gewaarschuwd heb.


En de wethouder heeft het ook al aangegeven: ondanks de verhoging van de OZB met 19 procent en nieuwe verhogingen, blijft de wethouder zitten met een tekort van 1.5 miljoen. Zoals ik al zei, is het gat ondertussen nu al aan het uitbreiden. Natuurlijk komen er dan vanuit het gemeentehuis verzachtende woorden, zoals die 19 procent verhoging van de OZB is ‘gemiddeld 4 euro per gezin per maand’ en ‘het is een inhaalslag’. Maar toch, het kriebelt wel wat bij een ieder.

Maar ondertussen blijft de wethouder spreken in metaforen van auto’s, zoals de dure slee eruit en Ermelo moet over op een ‘goede degelijke, betaalbare en veel zuinigere middenklasser’ en ‘eentje met ruimte voor meer passagiers en waar we nog lang mee vooruit kunnen’.
Als ik de woorden van de wethouder zo lees, denk ik bij zijn eerste zin meer aan een fiets en bij de tweede zin meer aan het openbaar vervoer. De vraag is of de burger van Ermelo hierover nog inspraakrecht krijgt, daar in een ander artikel in een andere krant te lezen viel, dat bepaalde politieke partijen aan het morrelen waren aan het inspraakrecht van de burger. Ik ben bang voor zwaar weer de komende tijd en dan helpt een mondkapje of anderhalve- meter-afstand daartegen niet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden