Foto:

Nee tegen een ‘Coronafonds’

  Column

Column Henny Kreeft

Gevoelsmatig heb ik altijd geleerd dat ‘Nee’ zeggen niet het makkelijkst is wat je zou kunnen zeggen in de maatschappij en zeker in de huidige maatschappij, behalve als het dan om regels gaat. Echter de gemeenteraad Ermelo heeft ‘Nee’ gezegd tegen een lokaal Coronafonds voor ondernemers. Je moet maar durven.

Harderwijk heeft al zo’n fonds of komt met een Coronafonds, waarbij het voorstel zelfs van het college van burgemeester en wethouders afkomstig is. Maar in Ermelo wil dat maar niet lukken ondanks de pogingen van het CDA en de ChristenUnie. Volgens de overige partijen in de raad is het plan ‘sympathiek, maar overbodig’. Het is maar hoe men naar het probleem kijkt.

Verschillende overheden komen met financiële tegemoetkomingen in het kader van de crisis veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus en dus, volgens de andere partijen, is niets meer nodig aan ‘extra maatregelen’ en daarbij komt dan nog - volgens diezelfde partijen - dat het ‘nergens gruwelijk misgaat’.
Echter het CDA en de ChristenUnie willen het noodfonds verstrekken aan de ondernemers van Ermelo die niet in aanmerking komen voor de tegemoetkomingen van de verschillende overheden en dus nergens aan de bel kunnen trekken.

Als we het verhaal op de keeper beschouwen, spreken beide kampen over verschillende groepen van ondernemers, daar ‘de overige partijen’ spreken over ondernemers die vallen onder de regels van de verschillende overheden en het CDA en de ChristenUnie juist over de ondernemers die buiten die regelingen vallen.
En m.i. is dan debatteren niet echt makkelijk te noemen. Eigenlijk zou het een én / én verhaal moeten zijn, zodat ook de ondernemers die tussen wal en schip dreigen te vallen gebruik kunnen maken van financiële hulp.

Het lijkt er op dat de overige partijen nog niet zo ver zijn in de gedachtevorming en moeten de beide andere partijen maar eens wat harder aan de financiële nood bel trekken. Ook als het op dit moment nog nergens ‘gruwelijk misgaat’, is het verstandig om nu al wat te reserveren voor de ondernemers als het wel mis zou gaan. Op het moment dat het dan misgaat, is het te laat, want alles moet dan door de gemeentelijke molen en dat zou best wel eens een tijdje kunnen duren, ondanks de coronacrisis.

U hoeft mij niets te vertellen, ik heb ook een tijdje mogen bivakkeren in verschillende gemeenteraden, zowel ter linker als ter rechterzijde, en als er dan iets besloten moest worden wat financiële consequenties had, kon het nog wel eens even duren, voordat alles was geregeld. En dus in dit geval dat de ondernemers een bijdrage zou kunnen krijgen om even wat adem te kunnen halen, ook als het (maar) een bedrag is van 5000 euro per bedrijf. Gemeenteraadswerk blijft moeilijk, spannend maar vooral uitdagend, als men praat over geld voor een ander. Het gaat u goed.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden