Foto:

Aangepaste rijtijden

  Column

Column Henny Kreeft

Tja, je kan de media niet meer openslaan, de social media bekijken of de tv aanzetten of er is weer wat te melden over de coronavirus-uitbraak. Natuurlijk, ik snap het best wel, maar soms vraag ik me echt af of er niet ook ander nieuws is. Maar dat vergeet ik dan weer snel als ik mijn neus weer in de social media en zo heb gestoken.

Zo ook weer in de laatste editie van Ermelo’s Weekblad toen ik het kleine artikel zag staan over aangepaste rijtijden van het OV. Ook dit is natuurlijk begrijpelijk, want we willen niet dat het coronavirus zich verder blijft verspreiden. Op andere plaatsen heb ik hier al het één en het ander over geschreven, ook over de aangepaste uitspraken over ‘groepsimmuniteit’. In feite spreken we tegenwoordig niet meer over aangepaste rijtijden, maar over onze aangepaste levenswijze, maar dat is een ander verhaal.

Nu al een week of anderhalf bezig met thuiswerken, maar net voordat ik dat ging doen, hoorde ik een chauffeur van één van de buslijnen zeggen hoe het nu verder moet als het coronavirus zich verder gaat verspreiden. Hij bedoelde dus eigenlijk te zeggen, dat de kleinere bus, zoals bijvoorbeeld de stadslijn in Harderwijk, niet echt veilig meer zou zijn en te weinig bescherming zou verlenen aan de chauffeur. Denk bijvoorbeeld hier aan de 1.5 meter afstand en wanneer iemand om een kaartje komt vragen bij de chauffeur.

Het eerste probleem zou opgelost worden met de langere bussen in te zetten - waarbij dan meteen gezegd werd, dat men achterin moet instappen -, maar met de buurtbus zou dat al niet meer kunnen. Maar mensen die een dagkaartje nodig zouden hebben, zouden toch naar de chauffeur toe moeten lopen en dat zou dus problemen geven met de 1.5 meter.

Het artikel hier in de krant gaf aan, dat de dienstregeling tot tenminste 4 april aangepast zou worden, nl. de Syntus-bussen zouden gaan rijden zoals in de kerstvakantie. Volgens mij zou dat inhouden dat er beduidend minder gereden zou worden. En terecht, want het advies van de regering is om zo min mogelijk buiten te komen, dus dan hebben we ook geen of nauwelijks OV nodig. Daarnaast zag ik dat de Kolibrie helemaal niet zou rijden. Nu is de Kolibrie ook de kleinste qua voertuigen van het OV, echter is wel het enige vervoersmiddel, behalve dan een taxi, na 20.00 uur.

Stel dat je een afspraak zou hebben gehad in het ziekenhuis, zoals ik zelf wel eens mee heb gemaakt, en je bent pas na 20.00 uur klaar, dan ben je toch afhankelijk van die Kolibrie. Ik begrijp het wel, want in dat ding is helemaal geen 1.5 meter afstand mogelijk.

Maar er zijn ook nog normale dienstregeling bussen zag ik, zoals lijn 1 Stadsdienst en de streeklijn 104 naar Apeldoorn. Ik hoop van harte voor de chauffeur van de Stadslijn in Harderwijk dat de lange bus ingezet kan worden, zodat reizigers achterin in kunnen stappen.

Ik geloof dat we nog wel vaker wat lezen en ook schrijven over het coronavirus. Maar ondertussen houdt u aan de adviezen: afstand van minimaal 1.5 meter als u toch naar buiten moet, vaker de handen wassen, niezen en hoesten in de kom van de elleboog en als het kan, blijf en werk thuis. Let op uzelf en zorg voor de gezondheid van de ander.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden