Foto:
Column Greet Termaat

Noodzakelijk geleuter

  Column

Ermelo’s Weekblad eerder: “Het college is niet bekend met de vraag naar een nieuw openbaar toilet.”

Nee natuurlijk niet, héél Ermelo is openbaar toilet voor honden én heren. En omdat er nog steeds een taboe rust op praten over ongemakken in verband met plassen en poepen, wordt er over dames en mensen met een beperking zeker niet gepraat door een herencollege. Weten zij veel dat het tillen van de wekelijkse pils kratjes uit de achterbak, net de druppel kan zijn die de broek vol laat lopen? Maar ach, ieder moet zijn eigen kruis dragen, dus daar praten we als vrouw zijnde maar niet over!

Ook kwam er aan bod dat 50.000 euro veel te veel geld is. Nou breekt mijn klomp!!

De honden(bezitters) hebben wel aangewezen openbare toiletplaatsen, die vanaf 2021 per jaar de gemeente 170.000 euro kosten, jaja, u leest het goed. Want, naar ik begrepen heb, vervalt de hondenbelasting, dus in feite wordt dit bedrag door het riool gespoeld! (Héé, als er dan wat toiletten boven geplaatst worden, is het openbare toiletprobleem toch opgelost?)

Fijn dat de belasting vervalt voor de arme hondenbezitters, ze hebben het toch al zo zwaar, snif, snif.

Drie keer per dag de hond uitlaten, de drolletjes van de hond moet je zelf opruimen. Wat?? Wist u dat óók niet? Nou ja, het is ook wel een lastig en vies klusje, maar die €70,00 belastingbesparing per jaar kan eindelijk besteed worden aan zakjes. Of hangt de gemeente nu op elke hoek van de straat een zakjesautomaat om ze te ontlasten?

O, ja er is ook een verbod op wildplassen! Tenminste voor de dames dan! Doordat ik vaak moet wachten in de auto heb ik zelf gezien dat de bosschages, gemeentelijke afvalbakken of zelfs de achterband van een vrachtwagen aandachtig bestudeerd worden op een parkeerterrein door iemand met hoge nood. Héél onopvallend, maar als deze heren met een opgeluchte gelaatsuitdrukking in de auto stappen, blijft er een nat wegdek, stoep of parkeerplaats achter.

Ach, je kunt het ze ook niet kwalijk nemen.

Terwijl ik dan later met gekruiste benen “droog” thuis probeer te komen, stik ik van jaloezie en vraag me af of ik de enige vrouw ben die smacht naar een plasplekje onderweg. Er wordt gezegd dat we twee openbare toiletten in winkels hebben, wat een weelde voor meer dan 20.000 inwoners.

Vooral tijdens de lockdown, niet dus! Of je moet een dag van tevoren een afspraak maken!

Maar hoe zit het met de andere openbare gebouwen? Zoals bijvoorbeeld het gemeentehuis, (ons prachtige burgerhuis nota bene) en kerken, die allemaal voorzien zijn van toiletten. In het gemeentehuis kun je het beste terecht, de hygiëne is perfect (de stoep buiten wordt zelfs gezogen) en voldoet zeker aan de norm voor toegankelijkheid nu het verbouwd is. 24/7 open!

Laten we dan wel als dank 50 cent bij een loket afgeven, zodat we kunnen sparen voor zogenaamde pop-up toiletten, waarvan ik in andere plaatsen dankbaar gebruik mocht maken. Deze verpesten het dorpsbeeld niet, want ze verdwijnen na gebruik telescopisch in de grond, vandalismevrij én zelfreinigend.

Even doorsparen dus, want het is echt een hele ontlasting!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden