[Column Greet Termaat] Uitblinker!


Foto:
Column Greet Termaat

Uitblinker!

  Column

De laatste weken zie ik in Ermelo overal borden met grote letters “Lokale Helden”. Het gaat hier om de ondernemers van Ermelo die we moeten steunen door bij hen te kopen. Een heel goed initiatief, want moed moet beloond worden toch?

In de Van Dale staat dat een held iemand is die uitblinkt door moed en dan ken ik maar één persoon in Ermelo die aan deze definitie voldoet, namelijk mijn 80-jarige buurman.

Jaren geleden werd hij ernstig ziek en moest een open hartoperatie ondergaan waarna hij door complicaties de dood in de ogen zag, maar gelukkig weer herstelde.

Niet lang daarna kreeg hij een hersenbloeding, waarbij hij gedeeltelijk de controle over zijn linkerbeen verloor.

Hij moest goed blijven oefenen met lopen en in de eerste paar maanden liep hij iets meer dan een half uur per dag. Het ging moeizaam met een slepend been, maar hij zette zich er toe om elke keer iets verder te gaan.

Dit doet hij nu al bijna 11 jaar en ik weet zeker dat er veel mensen zijn die hem regelmatig tegenkomen in het dorp, even uitrustend, zittend op zijn rollator, of langzaam zijn weg vervolgend. Hij heeft zijn vaste routes, zodat hij altijd weer op tijd thuis kan zijn.

Nog niet zo lang geleden ging hij zelfs met de scootmobiel heel vroeg in de ochtend even helpen bij de boer waar hij 27 jaar heeft gewerkt. Als hij dan thuis kwam dronk hij een kopje koffie met “de vrouw” en dan liep hij de eerste route, ‘s middags na de lunch bakkie doen in de Hema en daarna weer op pad. Behalve het lopen is dat nu allemaal voorbij!

Elke dag houdt hij het aantal gewandelde uren bij in een boekje, eind 2020 kwam hij al op 13.046 uren. Jaja, u leest het goed, dat is gemiddeld drie-en-een-half uur per dag! Wie doet hem dat na?

Zijn motivatie komt voort uit gezond en mobiel willen blijven, maar zoals hij zelf zegt: ”echt niet altijd met plezier hoor!” Toch doet hij me denken aan Sir Tom Moore, ook zo’n volhouder, dus ik zie hem echt de honderd wel halen!

De laatste tijd heeft hij veel tegenslag gehad en, mede door corona en de vermindering van zijn gehoor, raakt hij toch steeds meer geïsoleerd.

Maar…., moedig als hij is, hij gaat niet bij de pakken neerzitten!

Omdat hij al vroeg van school ging heeft hij nooit goed leren lezen. In zijn latere leven werd dit gemis door zijn echtgenote opgevangen, maar zij is helaas overleden. Dus op zijn “oude dag” is hij alsnog begonnen met het volgen van leeslessen en bijt zich ook daar weer in vast!

En, nadat hij zijn eerste boek “De Hut Van Oom Tom” uitgelezen heeft, is hij zó enthousiast, dat hij bijna evenveel tijd aan het lezen besteedt als aan het lopen! En dáárom is hij mijn Lokale Held, uitblinkend in moed en doorzettingsvermogen. Daar kan ik alleen maar veel respect voor hebben en zeg ik: “Tot ridder slaan doen ze in Nederland niet, maar als er één in Ermelo een lintje verdient….”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden