[Column Henny Kreeft] Alarmbellen rinkelen


Foto:
Column Henny Kreeft

Alarmbellen rinkelen

  Column

Het is net of er tegenwoordig geen anders nieuws meer is dan het nieuws over de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona of Covid-19, u pakt maar een naam), zowel in de krant, lokaal als landelijk, en de nationale tv. Ok, behalve dan de aanval op het Capitool in Amerika, maar ja, die politiek is soms zo raar, dat hij voor een eenvoudige Brabander als mij, al veel te moeilijk is om te kunnen begrijpen.

Enfin, de coronacrisis trekt nog steeds rond in de wereld en alle hoop is nu gevestigd op de verschillende vaccins. Even afwachten, dus !
En afgelopen week kwam ik het artikel tegen “Zorgcentra Harderwijk, Ermelo en Putten zitten aan de grens met coronazieken: ‘Alarmbellen rinkelen’ “. Dat was dus weer schrikken. Nu verzamel ik de laatste tijd zo hier en daar (een beetje te vaak misschien) artikelen die wat zeggen over de corona besmettingen en met name in Nederland, maar elke keer is het weer even op de rem. Dan is er daar weer wat aan de hand, Duitsland die de lockdown verlengd, Engeland met de Britse variant, België die plaatsen (bijna) compleet afsluiten, en ga zo maar verder.

Nu blijkt dus het aantal besmette bewoners van de zorgcentra Harderwijk, Ermelo en Putten nog steeds toe te nemen en men vermoedt dat de besmettingen binnenkomen via de familie.
Naast het feit dat er nogal bewoners besmet zijn geraakt, blijkt het virus dus ook rond te waren onder het personeel. En ja, als de aantallen besmette bewoners en personeel behoorlijk oplopen, dan kan je inderdaad spreken van dat de ‘alarmbellen rinkelen’.

Opvallend in het artikel zijn twee opmerkingen. De eerste gaat over de weg van de besmettingen. Manager Ard Kleijer van Zorggroep Noordwest-Veluwe vermoedt dat de besmettingen via de familie binnenkomen. De heer Kleijer zegt: ‘’Als een bewoner klachten heeft, en bij een sneltest blijkt het corona te zijn, dan laten we meteen de andere bewoners in die woning testen. Zo proberen we het te beperken. Maar dan zijn er vaak toch al anderen besmet.’’
Ik begrijp dat de andere bewoners dan meteen getest worden, maar hoe zit het dan met personeel, maar zeker ook met familieleden. Worden deze laatste uit ‘lijsten gehaald, opgespoord en ook benaderd?’ Ik zou zo zeggen, als men vermoedt dat de besmettingen van familieleden zouden komen, dat juist daar ook sneltesten geadviseerd worden.

Het tweede opvallende punt is de opmerking over het vaccineren. Alle medewerkers die daarvoor in aanmerking zouden komen, hebben een brief ontvangen, dat ze zich kunnen laten vaccineren vanaf 15 januari. Nu is dat een opvallende brief, daar ‘Den Haag’ steeds met voorstellen komt en ik weet niet of de brief past binnen het landelijke beleid.
Echter wie zouden ‘daarvoor in aanmerking komen’, zijn dat ook de medewerkers die niet met de bewoners in contact komen, maar wel met de rest van het personeel? Het is de hele weg die het virus kan aflopen.


En dan heb ik nog niets gezegd over de woorden ‘dringend advies’; daar moet een ieder zelf over beslissen. Ik sta zelf nog steeds in dubio, maar volgens Den Haag ben ik ook nog niet aan de beurt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden