[Column Henny Kreeft] ‘Jeugdzorg is te duur’


Foto:
Column Henny Kreeft

‘Jeugdzorg is te duur’

  Column

In De Stentor kwam ik het artikel tegen over de jeugdzorg met de titel ‘Jeugdzorg is ook in Ermelo en Harderwijk te duur, dus moet er meer grip op komen’. Op zich een opvallende titel en dus er maar eens ingedoken. Zeker gezien, dat het een van de aandachtsgebieden is - ook van mij - waar veel over gezegd en geschreven wordt, maar waar in feite steeds maar problemen zijn.

Volgens de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) komen de gemeenten ruim 1.5 miljard euro tekort op het budget dat zij van het Rijk krijgen. Dat slaat een flink gat in de verschillende budgetten. Jeugdzorg Nederland is de branchevereniging voor organisaties die jeugdhulp, jeugdbescherming en / of jeugdreclassering bieden (tekst van hun site).


Sinds dat de jeugdzorg van de landelijke naar de lokale overheid is overgeheveld, hebben de gemeenten een tekort op dit gebied. Als we kijken naar Ermelo, dan kwam deze gemeente vorig jaar 1.9 miljoen euro tekort, waarbij de totale jeugdzorg zo’n 10 miljoen per jaar kost. Volgens De Stentor is dit 12 procent van de gemeentebegroting. In Harderwijk is hetzelfde aan de hand en was het tekort zo’n 1.2 miljoen euro. In onze regio kopen de volgende gemeenten gezamenlijk jeugdzorg in bij zorginstanties, nl Ermelo, Harderwijk, Putten, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Zeewolde. Aangezien de kosten van de jeugdzorg nauwelijks in de hand te houden zijn, is bijvoorbeeld in Putten de jeugdzorg flink verbouwd en voert de gemeente de regie.

Maar hoe kan dit nu allemaal gebeuren? En is het bijvoorbeeld in Putten beter geregeld? Kijk, dat de landelijke overheid dit hoofdpijndossier kwijt wil, is heel logisch, want het kost alleen maar geld en verstandig inkopen via Den Haag, daar durf ik mijn vraagtekens nog wel bij te zetten. Dus afstoten die handel naar lokaal, die dan met de problemen zitten. Maar wat ik dan niet snap, zeker als je kijkt naar het lijstje van zeven gemeenten, is dat het collectief inkopen van Jeugdzorg niet beter geregeld kan worden. De kracht van inkopen zit hem in de macht van de grote getallen, met andere woorden, samen inkopen geeft een betere prijs.

Gezien het artikel schijnt het zo te zijn, dat de gemeenteraden van Ermelo en Harderwijk te weinig controle hebben uitgeoefend en dat de vergaderingen over het regionaal inkopen te chaotisch zijn verlopen. Het schijnt dus - ook hier - een probleem van vergaderdiscipline te zijn. Joh, en daarom zijn er zoveel problemen? Dus heeft men hier maar besloten om op lokaal niveau zelf weer te gaan beslissen, wat de zorgaanbieders dus goed uitkomt. 1 en 1 is 2 en de prijzen gaan weer omhoog. Volgens de raadsleden Sarath Hamstra (CDA - Ermelo) en Anke Buurman (D66 - Harderwijk) is jeugdzorg een belangrijk onderwerp en raakt de “ … jongeren in een cruciale fase van hun leven. Dus de zorg moet goed zijn … “

Klopt, helemaal mee eens, maar dat wil nog niet zeggen dat elke gemeente haar eigen inkopen op dit vlak moet gaan doen, omdat op die manier de kosten zeker niet naar beneden gaan. Nee, juist met de gehele regio één vuist maken op het gebied van inkopen om prijzen te kunnen drukken. Lukt dat niet, dan zijn er nog leuke inkoop cursussen bij de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden