[Column Henny Kreeft] Woonruimte tekort


Foto:
Column Henny Kreeft

Woonruimte tekort

  Column

In de Harderwijker Courant heb ik al weer een paar keer geschreven over woonruimte en zeker nu de lokale partij Gemeentebelang van plan is om een amendement in te dienen om het contract met het AZC op te zeggen om daar een woonwijk van te maken. Vele plaatsen zitten met woonruimte tekort, aangezien de bevolking blijft toenemen, echter dat mag nooit ten koste gaan van asielzoekers, die huis en haard hebben verlaten op zoek naar veiligheid. 

Aan de andere kant blijkt dus nu, dat een aantal gemeenten, zoals Harderwijk, Apeldoorn, maar zeker ook Ermelo, toestemming hebben verleend om te mogen wonen op een vakantiepark. Mogelijk is dit een stap naar een oplossing, wie weet …


In een reeks artikelen in De Stentor konden we lezen dat - meestal voordat er officiële toestemming was - er permanente bewoning was van vakantieparken. Het schijnt zo te zijn dat vele recreatieterreinen de afgelopen decennia zijn getransformeerd tot woonwijken. Meestal zijn dit recreatieterreinen geweest waar geen toeristen meer te vinden waren.

En dan staan die vakantiewoningen ‘min of meer’ leeg, zodat het “ … opvangplekken zijn geworden voor arbeidsmigranten en mensen die geen regulier huis kunnen vinden … “. Mijn vraag is dan wel, of de sfeer van het park blijft of dat het echt een woonwijk gaat worden. Een andere vraag die plots op kwam borrelen is, of de mensen die nu in hun vakantiehuis permanent mogen en gaan wonen, een andere woning achterlaten. Of zouden die mensen in feite twee huizen hebben?

Mocht het nu zo zijn, dat men in bezit zou zijn van twee huizen, zou het misschien wenselijk zijn om eens na te denken om één van de twee op te geven, zodat andere woningzoekenden ook een woonruimte kunnen bemachtigen.

Echter het voorbeeld van Apeldoorn, Harderwijk en Ermelo wordt niet echt gevolgd door andere gemeenten, en zeker niet op de Veluwe, waar de “ … hoogste dichtheid aan vakantieparken in ons land … “ is.

Gemeenten als Epe, Nunspeet en Putten willen er niet eens over nadenken, of zoals persvoorlichting Toon Schuiling van de gemeente Putten heeft aangegeven: “ … Ons vertrekpunt is dat vakantieparken bedoeld zijn voor recreatie … “

Ermelo is van plan om het merendeel van de vakantieparken in Horst om te vormen tot woonwijken en tien parken hebben al aangegeven dat zij “ … willen inzetten op transformatie naar wonen … “

En zo kan het dus ook en hulde voor de gemeente Ermelo, die op deze manier mee kan en wil werken om het probleem van het nijpend tekort aan woonruimte aan te pakken en op die manier een ieder de gepaste woonruimte te verschaffen. Ook als dit asielzoekers zijn of arbeidsmigranten, waar wijzelf als ondernemers steeds naar op zoek zijn.

Echter het lijkt er wel op, dat niet overal hetzelfde gedacht wordt en dat er nog vele discussies moeten volgen, om alle gezichten dezelfde kant uit te krijgen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden