Foto:
Column Henny Kreeft

Het onderwijs in de schijnwerpers

  Column

Bij het rondje ‘de kranten doorspitten’ voor het nieuws over Ermelo, kwam ik zo maar drie artikelen tegen over ‘onderwijs’ in Ermelo, twee zeer positief en eentje natuurlijk weer over het SARS-CoV-2 virus (de Corona-besmetting). Nu moet ik ook wel eerlijk toegeven dat ik zowat al het nieuws over Corona letter voor letter doorspit. Tja, dat heb je met die simpele Brabander, die uit de wereld komt van virusonderzoek en ook bezig is geweest met onderzoek naar Coronavirussen. 

Maar ja, daar wordt op andere plaatsen over geschreven. Nu terug naar de artikelen over de scholen en om maar meteen met het slechte bericht te beginnen: de Stentor gaf aan dat vier leerlingen van het Christelijk College Groevenbeek positief zijn getest op het virus. Het artikel gaf verder aan: “ … Om te voorkomen dat het gevreesde virus zich verder verspreidt, zijn vanmiddag vijf klassen naar huis gestuurd … “ 

Nu begrijp ik best wel de beslissing om klassen ‘te sluiten’, maar het houdt me wel bezig. Helemaal in het begin van de pandemie heeft mijn eerste werkgever, het RIVM, ooit gemeld dat het wel los zou lopen met de besmettingen bij jongeren. Ik heb het gevoel echter dat dit standpunt ondertussen is verlaten en dat ook jongeren besmet kunnen raken. Het verloop zou anders kunnen zijn en dat jongeren minder ‘ziek’ zouden worden, maar wel besmettelijk kunnen zijn voor de omgeving. 

Naast de met-het-virus-besmette jongeren blijken er ook twee medewerkers positief te zijn. Al bij al, dus een besmetting op school, maar hoe is men daar weer achter gekomen? Wordt één ieder getest bij het betreden van het gebouw? Of zijn we al met periodieke keuringen bezig? Of is er een afspraak tussen de school en een (commerciële) teststraat? Het zijn van die vragen die me steeds bezig houden als ik nogal wat artikelen doorspit, elke dag weer.

Maar zoals eerder gezegd, zijn er ook positieve artikelen gevonden. Volgens een artikel hier in de krant heeft het Emaus College het vignet Gezonde School Voeding ontvangen. Aangezien ik dus weer achter liep op dit onderwerp, heb ik eerst maar even de gegevens erbij gezocht. Het blijkt te vinden te zijn op de site van het Voedingscentrum, waar staat dat dit centrum verantwoordelijk is voor het themacertificaat Voeding, samen met de Hartstichting. De site meldt “ … Scholen die een certificaat op dit thema willen ontvangen, stimuleren gezond eten en drinken bij de pauzehap, overblijf en traktaties. Ook tijdens de lessen komt voeding aan bod … “ Als ik dan even terugdenk aan mijn schooltijd, dan denk ik weer aan de vele gevulde koeken en glacés, die ik genuttigd heb. Niet echt gezond dus ..

Tenslotte heeft een andere school uw hulp nodig. De Beatrixschool, met de omgeving, heeft last van verkeersoverlast als de kinderen naar school gebracht worden en weer opgehaald. De school heeft een plan ontwikkeld middels een pad met verkeerstuin om de veiligheid te vergroten. Om dit te kunnen realiseren, heeft de school de prijs nodig van het ANWB fonds, maar die prijs kan de school pas krijgen, als er genoeg stemmen op het plan van de school zijn uitgebracht. En ja, u begrijpt het al, stem op de Beatrixschool, stem op het project voor de veiligheid van de kinderen. Deze kinderen rekenen op u !. En ik dus ook !

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden