Foto:
Column Henny Kreeft

Deze keer een nieuwe app

  Column

Enige dagen geleden schreef ik over het feit dat u een app van uw mobiel kon halen, omdat de gemeente Ermelo haar site gemoderniseerd had en dus de app overbodig zou zijn. Daarnaast had ik laatst ook nog een column voor Elburg over een app die antwoorden geeft. En wat schets mijn verbazing? In Ermelo kunnen we weer een nieuwe app op onze mobiel gaan plaatsen.

Nu moet ik ook een geheimpje vertellen, maar niet verder vertellen hoor, ik ben helemaal mesjogge van app’s; ik heb er nogal wat op mijn mobiel staan, liefst een aantal bij elkaar in een blok die bij elkaar horen. Daarnaast probeer ik zelf ook zo nu en dan een app in elkaar te zetten, ik ben er nu met twee bezig.

In De Stentor konden we even wat dagen terug lezen, dat er een nieuwe app is, die de boswachter een handje helpt “... bij het onderhoud van de heide … “. Wow, dat is een mooie app.

In mijn schooltijd - met name op de Havo - waren we flink wat tijd bezig met een herbarium samen te stellen. Een herbarium is een verzameling van gedroogde planten, die samen in een boek of schrift worden verzameld, met de botanische naam, eventueel nog aangevuld met de regionaal gebruikte naam, vindplaats en datum van vinden, plukken en drogen. Nu was ik in die tijd nogal gecharmeerd door de verschillende kleuren van de heideplantjes, Erica, echter het probleem was dat er niet zo veel heideplantjes in mijn geboorteplaats en de plaats van de school waren te vinden. Gelukkig heb ik er wel wat gevonden, ehh, die stonden in een tuin ….

Maar nu de app van Ermelo. Gerwin Brandsen uit Ermelo heeft een app ontwikkeld, waarmee vrijwilligers zich kunnen aanmelden om nuttig werk te doen. Dat is pas gaaf; het feit dat een vrijwilliger tot de conclusie komt, dat er nog wat tijd is en dat hij of zij iets nuttigs wil doen voor de natuur. Ik mag dit soort zaken wel.

De app komt half oktober beschikbaar en de ontwikkelaar heeft aangegeven dat het gebruik vrij simpel is. Een vrijwilliger is van mening dat hij of zij nu wil gaan werken op de hei, logt in op de app en krijgt dan een melding wat er op die plaats gedaan moet worden. De vrijwilliger maakt een foto, gaat aan de slag en na de klus wordt weer een foto gemaakt van het gerealiseerde resultaat. Klaar, niets meer aan doen, perfect.

En daar ligt natuurlijk een uitdaging voor de boswachter, niet voor de ontwikkelaar van de app, en dat gaat om het feit dat alles inderdaad door de vrijwilligers ook vastgelegd wordt zoals afgesproken, voor en na de klus. En dat is een behoorlijke uitdaging voor de boswachter.

Maar ik moet eerlijk toegeven, het is een verschrikkelijk mooie toepassing en moet inderdaad groots uitgerold worden. Ik ben zeer benieuwd naar de resultaten en zou gaarne op de hoogte willen blijven van deze app en haar gebruik.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden