Foto:
column Henny Kreeft

Wandelen met raadslid

  Column

Nu heb ik zelf ook in de politiek gezeten, zelfs nog in de gemeenteraad, zowel ter linkerzijde als ter rechterzijde, maar wandelen door het dorp was er bij ons niet bij. Zitten in de raadszaal en meestal daarna tot in de late uurtjes in de partijkamer. Hoewel als je als enige gekozen bent, is het altijd wel een stuk makkelijker; natuurlijk is er altijd wel overleg met de achterban en steunfractie.

Zo heb ik voor D66 eens in de gemeenteraad gezeten, in een lijstverbinding met PvdA en de toenmalige PPR en op enig moment kwam de graffiti op het jeugdhonk ter sprake. De halve gemeente in alle staten, daar de graffiti erop was gebracht zonder vergunning. Nu had de loco-burgemeester gemeld, dat ze mee zou werken als men een vergunning zou aanvragen, maar eerst moest de ‘rotzooi’ - zoals meerdere raadsleden het noemden - eraf om daarna de vergunning aan te vragen. Nu had ik het voorstel gedaan om het te laten zitten en ondertussen de vergunning aan te vragen. Ik geloof dat ik tegen alle benen van de raadsleden had geschopt, “Hoe ik het kon bedenken”, enfin flink wat ruzie in de gemeenteraad.

Progressief Ermelo heeft een oplossing gevonden om toch met de achterban en zeker ook met de inwoners van Ermelo te kunnen praten, ondanks de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus. Simpel: we gaan lekker wandelen door Ermelo om de zaken te bespreken met gemeenteraadslid Anneke Knoppert.

Natuurlijk is een spreekuur in welke ruimte dan ook niet echt goed mogelijk door de coronaregels - en zeker als het aantal ziektegevallen weer toeneemt - , neen, dan is de dorpswandeling het ultieme moment om de problemen, voorstellen en vragen met de partij te bespreken.

Er zit natuurlijk wel een andere kant aan dit voorstel, stel dat de aanloop te groot zou worden om bepaalde zaken met de partij te gaan bespreken, dan zou de groep ook wel iets te groot worden. Daarnaast is de anderhalve-meter afstand dan ook wel iets slechter te handhaven. Daarom heeft de partij een meldingsplicht uitgeschreven en dat zal dus wel zoiets worden van ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Het is alleen jammer dat je niet een kopje koffie met het raadslid kan drinken, want dat schept wel een band met de partij.

Van de andere kant, stel dat alle partijen dat zouden doen, zou het toch best wel druk worden met groepen die door Ermelo wandelen om zoals Anneke zei “ … wij horen wat er speelt en we zetten de nodige stappen terwijl we genieten van het moois van Ermelo … ’’ Maar ik ben toch echt benieuwd wat uit dit soort spreekuur-wandelingen gaat komen, dat er het een en het ander wordt vastgelegd en wat daar dan uit gaat komen.

Het idee is prima, zeer goed gevonden, maar de uitvoering zal toch wel wat met zich meebrengen, zeker als men in de groep naar een bepaalde plaats wil om wat uit te leggen, terwijl een andere persoon weer naar de andere kant van Ermelo wil. En wat gaat de partij als opmerking of antwoord geven als er vragen worden gesteld over het SARS-CoV-2 virus en de regels die hier bijhoren? Laat het eens een keertje horen !

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden