Gerard Peek, organisator van de Dassen Trailrun Ermelo, geeft aan dat de vergunningaanvraag volgens de regels is verlopen, inclusief onderzoek naar gevolgen flora en fauna.
Gerard Peek, organisator van de Dassen Trailrun Ermelo, geeft aan dat de vergunningaanvraag volgens de regels is verlopen, inclusief onderzoek naar gevolgen flora en fauna. Stichting VeluweSportief

Organisator Dassen Trailrun oneens kritiek vergunningaanvraag: ‘Alles volgens regels, inclusief quickscan gevolgen natuur’

20 maart 2023 om 09:44 Atletiek

ERMELO Gerard Peek viel als organisator van de Dassen Trailrun in Ermelo over de uitspraak van wethouder Ronald van Veen dat er zorgvuldiger met de vergunningsaanvraag had moeten worden omgegaan. En dat daar bij een volgende aanvraag zeker beter naar gekeken gaat worden.

,,Terwijl wij juist zo zorgvuldig mogelijk te werk zijn gegaan”, geeft Peek aan. ,,Als eerste heb ik GGz Centraal benaderd omdat zij eigenaar zijn van het voormalige voetbalveld aan de Horsterweg waar onze start was. Die gaven te kennen dat zij het onderhoud hebben uitbesteed aan een landelijke bosgroep. Daar heb ik vervolgens mee contact gezocht.”

QUICKSCAN GEVOLGEN FLORA EN FAUNA

Daarna werd een ecologisch adviesbureau uit Eindhoven ingeschakeld die twee dagen op het terrein bezig is geweest om een quickscan uit te voeren en te bekijken wat de gevolgen zouden zijn voor flora en fauna. ,,Dat resulteerde in een lijvig rapport waarvoor we dertienhonderd euro hebben moeten betalen. Dat gaf aan dat er geen gevolgen zouden zijn voor de flora en fauna. Daarna heb ik een vergunning aangevraagd bij de provincie Gelderland en de gemeente Ermelo en hen de quickscan doen toekomen.”

AFGEVEN VERGUNNING WET NATUURBESCHERMING

Peek vervolgt: ,,Dat resulteerde erin dat de vergunning Wet natuurbescherming door de provincie werd afgegeven waarna ik met alle papieren naar de gemeente ben gegaan en daar vervolgens ook de vergunning kreeg. Ik heb zelfs nog contact gehad met wethouder Sarath Hamstra van sport.” 

VRAGEN

Peek begrijpt dat een raadslid vragen kan stellen naar de gang van zaken omdat het gebied gevoelig ligt. Maar hij is niet te spreken over de reactie van wethouder Van Veen. ,,Ik vind de gang van zaken niet chique naar mijn sponsoren en vrijwilligers toe. Dat je ineens hoort dat het je het beter had moeten regelen, terwijl alles volgens de regels is verlopen.”

,,We wilden deze loop houden ondanks dat we weten dat je er niets aan overhoudt. We hebben zelfs clinics op de basisscholen gegeven. Allemaal omdat we ook organisator zijn van de Veluwe Trailrun in september, een evenement dat een slag groter is. Maar je doet het voor de Ermelose kinderen.”

ROUTE AANGEPAST

Peek heeft zelfs overleg gehad met Jaap Schröder van de vogelbeschermingswacht. ,,Er zitten in dat gebied zeker dassen. Op zijn advies hebben we de route aangepast omdat die te dicht langs de dassenburchten liep. Hij zag geen enkel bezwaar tegen het gebruik van het terrein, mede omdat het evenement overdag was en niemand ’s nachts op dat terrein was.”

SUPPORT GEMEENTE

Peek vindt dat de gemeente er beter aan zou doen meer achter deze evenementen te gaan staan. ,,We krijgen weinig support van de gemeente. Ik was in het verleden ook organisator van de Singelloop in Utrecht: tien kilometer door de binnenstad. Dan heb je een draaiboek nodig dat zo dik is als het oude telefoonboek. Dan zat je aan tafel met de burgemeester om mogelijke problemen door te spreken. Je kreeg alle support vanuit de gemeente.”

Hij heeft wel getracht een afspraak te maken met wethouder Ronald van Veen. ,,Ik kreeg de secretaresse aan de telefoon. Die gaf aan dat hij terug zou bellen al kon ze niet aangeven wanneer dit zou zijn.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie