Peter van de Velde toont de nalatenschap en Het Geluk van (zijn vader) Bram.
Peter van de Velde toont de nalatenschap en Het Geluk van (zijn vader) Bram. (Foto: Arda Konings)

Boek over De Witte Heide: Van gaarkeuken tot vulpennen

Onlangs verscheen het boek ‘Het geluk van Bram’ dat een inkijkje geeft over het leven in de vorige eeuw, gekoppeld aan het levensverhaal van ondernemer Bram van der Velde en de historie van pand De Witte Heide aan de Kerklaan.

Arda Konings

ERMELO - Het boek bevat oude foto’s, ansichtkaarten en verhalen die tevoorschijn kwamen uit oude documenten die zowel voor de naaste familie, alsook voor anderen mogelijk interessant zijn. Zoon Peter van der Velde liep al een tijdje met het idee rond om de verhalen op te gaan tekenen. Met hulp en ondersteuning van zijn partner Nelleke van de Plas werd de klus geklaard. “Er was ook zo veel te vertellen over mijn vader. En hoe hij met zijn visuele handicap, hij was blind, toch zo’n zaak heeft weten op te bouwen”, voegt Peter toe.

Als Peter de geschiedenis induikt en over zijn vader begint te vertellen, leiden de sporen onder andere terug naar Sonneheerdt waar Bram als blinde jongen was gehuisvest. “Hij zou daar borstels gaan maken. Echter door de oorlogsjaren heen raakte het materiaal op en stopte dat werk. Hij verveelde zich. Maar omdat hij aan de Torenlaan bij bureau KIM typen en steno had geleerd, begon hij illegale krantjes te schrijven, die op diverse adressen werden verspreid. Tegenover Sonneheerdt zat een versterkerstation dat was omgebouwd tot telefoonpost. Prins Bernhard kwam daar regelmatig vanuit Beekbergen naartoe, om berichten door te geven aan kolonel Koot van de Binnenlandse Strijdkrachten.”

Na de oorlog in 1949 startte Bram een borstel- en kwastenhandel aan de Horsterweg. Bij vele Ermeloërs door de jaren heen bekend onder de naam De Witte Heide. Samen met zijn vrouw Janny die ook handwerkjuffrouw op scholen was, brak er een vruchtbare periode aan voor het ondernemersechtpaar. In 1956 werd het pand aan de Kerklaan 5 gekocht en werden er inmiddels ook luxe- en huishoudelijke artikelen verkocht. Het pand dat van oorsprong uit 1921 was, kende toen al een rijke ondernemersgeschiedenis. Puddingpoeder ELVA werd er gefabriceerd, het was een ATO-knooppunt van transport van pakjes, die ook per fietskoerier werden bezorgd. In de oorlog was het pand nog een gaarkeuken! Na de oorlog werden er Rally vulpennen in elkaar gezet, met een maandproductie van 15.000 stuks. Onvoorstelbaar.

In 1983 stopte het echtpaar met de winkel. Bram overleed in 1996 en zijn echtgenote in 2001. Omdat het echtpaar daar altijd was blijven wonen, bleven veel spullen dus bewaard. Zoon Peter is altijd naast het pand blijven wonen op nummer 7. Van 1983 tot 2010 hebben er weer allerlei winkeltjes en bedrijfjes in gezeten. De videotheek, een antiekwinkel, een diervoederzaak, een fietshandelaar, witgoedhandelaar en een creashop. Peter “Uiteindelijk kwam het leeg te staan en is het daarna niet meer verhuurd als winkel. Sinds een aantal jaar zit de Vereniging Groei en Bloei er en het Natuur- en Milieuplatform.”

Het full color boek is voor 34,95 euro te koop bij Riemer en Walinga Boekverkoopers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden