Muziekorkest Crescendo geeft voor het 125-jarig jubileum een '1,5 meter optreden' bij de Hooge Riet. Vierde van rechts voorzitter Hanneke van Dijk.
Muziekorkest Crescendo geeft voor het 125-jarig jubileum een '1,5 meter optreden' bij de Hooge Riet. Vierde van rechts voorzitter Hanneke van Dijk. (Foto: Eigen foto)

Harmonieorkest Crescendo viert 125-jarig bestaan

Met Crescendo’s Party @ The Park viert het Ermelose harmonieorkest Crescendo op zaterdag 5 september het 125-jarig bestaan. Het gratis concert vindt plaats op het terrein van de Hooge Riet. De repetities zijn hiervoor op 18 juni begonnen.

Marco Jansen

ERMELO - Crescendo begint na het zomerreces op 20 augustus weer met repeteren in de 1,5 meter opstelling, een richtlijn van die Koninklijke Nederlandse Muziek organisatie. Er zijn nog drie repetities. “Je bent gewend om naast elkaar te zitten, want dan hoor je elkaar goed, wat belangrijk is voor het samenspel. Nu repeteren we in een langgerekte opstelling in een grote C van een aantal rijen. Zeker de mensen aan de uiteinden hebben moeite om elkaar te horen. Dat is wat behelpen, maar we hebben het erg gemist, dus zijn allang blij dat het weer mag op deze manier”, vertelt voorzitter Hanneke van Dijk (38) die zelf hoorn speelt.

250 bezoekers

Voor het optreden, dat duurt van 18.30-19.45 uur, geldt een maximum van 250 bezoekers. Aanmelden hiervoor kan via de website. “De mensen kunnen op het gras zitten in vakken van 2 bij 2 meter, waardoor ieder gezin voldoende afstand kan houden. Mensen kunnen zich aanmelden voor dit parkconcert en we vragen om een eigen stoel of kleedje mee te nemen. Bij veel belangstelling overwegen we ook een middagoptreden.

Iets terugdoen voor sponsors

Crescendo had eigenlijk een heel ander idee voor hun 125-jarig bestaan. “We wilden een groots optreden geven op ’t Weitje met hulp van wat partners in het dorp. We kunnen nu niet van onze sponsors vragen om hier geld in te steken. De bedrijven hebben het ook moeilijk. Daarom willen we nu de sponsors die ons normaal vaak steunen iets teruggeven. Ze mogen zichzelf laten zien en mogen ideeën aandragen om zich te presenteren.”

Geen podium

Gevolg is wel dat het concert een sobere aankleding heeft. “We houden het low profile en hebben geen podium, verlichting of versterkers. We gaan op het asfalt tegen het gebouw van de Hooge Riet zitten. 

Het concert duurt een uurtje, we spelen herkenbare muziek: medleys van The Beatles en Coldplay en Bohemian Rhapsody van Queen. We hebben zin in een feestje, het gaat alleen niet door bij slecht weer.”

Straatoptredens

Crescendo werd in 1895 opgericht als fanfare vanuit de personeelsvereniging van psychiatrisch ziekenbuis Veldwijk. Na enkele straatoptredens werd het een orkest. Op Veldwijk had Crescendo lang een repetitieruimte en later diende een klaslokaal van de Hooge Riet als oefenruimte. 

In 2008 werd Crescendo zelfstandig, ook omdat steeds meer mensen uit het dorp inmiddels lid waren. Inmiddels heeft Crescendo de oefenruimte in de Muzenhof.

Opleidingsorkest

De muziekvereniging (circa veertig leden uit Ermelo en de regio) heeft ook een opleidingsorkest met leerlingen en gevorderde muzikanten ter ondersteuning. Dit ensemble Poco Crescendo telt twaalf leden en staat onder leiding van Hilda Versluis. Het grote orkest wordt geleid door dirigent Ronald Slager.

www.crescendo-ermelo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden