Een van de bunkers verkeert in slechte staat
Een van de bunkers verkeert in slechte staat (Foto: Wijnand Kooijmans)

Raadslid op de bres behoud bunkers

ERMELO - Uitvoering van een erfgoedbeleid in de gemeente Ermelo is op dit moment niet realistisch. Dit door de grote druk de licht op de controleurs en handhavers voor omgevingsvergunningen.

Wijnand Kooijmans

Dit schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van Alex Kleijnen (Progressief Ermelo) rond de staat van onderhoud en het gebruik van de bunkers nabij rijksweg A28. Hij had deze gesteld om de bunkers onderdeel uitmaken van de herdenkingsroute van 75 jaar bevrijding en de bunkers op de lijst staan van gemeentelijke monumenten.

Kleijnen zegt zeer teleurgesteld te zijn in het antwoord van het college. “Het gaat mij niet alleen om de bunkers. Maar om het feit dat een actief erfgoedbeleid, zoals vastgesteld door de raad, maar niet echt op gang wil komen. Ik heb begrepen dat ook de oudheidkundige vereniging ‘Ermeloo’ niet blij is met de reactie van de gemeente.”

De bunkers maken, zo geeft het college aan, deel uit van de voormalige schietbaan Horst die in de Tweede Wereldoorlog als oefenterrein werd gebruikt. De schietbaan bevatte een groter gebied en er waren destijds meer gebouwen aanwezig. Het grootste deel daarvan is na de oorlog gesloopt. De twee overgebleven bunkers zijn eigendom van verschillende eigenaren.

De bunker die het dichts bij de afslag Horst ligt is niet via de openbare weg bereikbaar en verkeert, volgens het college, in een redelijke staat van onderhoud. De bunker aan het einde van de Zeeweg is wel bereikbaar en maakt onderdeel uit van de bevrijdingsroute.

De bunker aan de Zeeweg maakt onderdeel uit van een agrarisch bouwblok. Een aanwezige mestplaat is legaal. De opslag van de grond aan de noordzijde van de bunker noemt het college een lastige zaak. De bunker is open, door de aanwezigheid van een sterk riekende vloeistof bij de ingang heeft de inspectie aan de binnenzijde niet plaatsgevonden.

Door het college wordt onderzocht of de opslag van grond is toegestaan. De eigenaar gaat tevens gewezen worden op de verplichting tot goed onderhoud van een gemeentelijk monument en het zorgdragen van een passend gebruik daarvan. Indien noodzakelijk wordt een handhavingstraject gestart.

In verband met de actuele situatie rond het corona-virus kunnen er met de eigenaar op dit moment geen afspraken worden gemaakt. Dat maakt dat Kleijnen wordt aangegeven dat er geen toezegging gedaan kan worden rond de kwaliteit van de bunkers.

Het college geeft wel aan dat een actief erfgoedbeleid zeker mogelijk is. En ook vorm gaat krijgen wanneer er voldoende capaciteit is om actief de eigenaren van gemeentelijke monumenten te begeleiden in hun onderhoudsplannen. Dan kan hierop ook controle worden uitgeoefend en handhavend opgetreden bij nalatigheid van de eigenaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden