De paden zijn platgetreden door de bewoners.
De paden zijn platgetreden door de bewoners. (Foto: )

Nieuw Klompenpad in Speuld, Staverden en Leuvenum

ERMELO - Buurtschappen Staverden, Leuvenum en Speuld hebben sinds woensdag 1 juli een nieuw klompenpad: het Speuldepad. De rondwandeling voert door het buitengebied over landgoederen, langs beken, heidevelden en ‘dansende bomen’.

Het pad is zestien kilometer lang en gaat langs de witte pauwen van Gelre. De route start bij de parkeerplaats Landgoed Staverden in Ermelo. Ook is er een opstappunt bij de parkeerplaats P-Veluwe Drieseberg in Ermelo. Vanwege de coronamaatregelen is er geen officiële opening.

Klompenpaden zijn wandelingen over meest onverharde paden waarop cultuur en historie hand in hand gaan. De paden worden gemakt door de bewoners van het gebied die er wonen en werken. Zij kennen het gebied en de mooiste paden als hun broekzak. Het nieuwe klompenpad voert langs de hotspots van Gelderland.

Het nieuwe klompenpad is een initiatief van de Buurtvereniging Speuld e.o. in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en anderen. Het Speuldepad is het 124ste Klompenpad en is na het Pelserpad het tweede Klompenpad in de gemeente Ermelo. Het Speuldepad is te verkorten naar 13 kilometer (of 9 vanaf het opstappunt) en heeft een overstap naar het Uddelermeerpad. Speuldepad is mede gefinancierd door de provincie Gelderland, de gemeente Ermelo, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder meer te koop bij Bezoekerscentrum Staverden, Bospark De Tonnenberg, Boshuis Drie, Hotel-Restaurant De Zwarte Boer en de VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met paarse klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 1 juli ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Kijk voor meer informatie op de volgende website www.klompenpaden.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden