Roland Haage runt Camping en Bungalowpark De Haeghehorst in Ermelo.
Roland Haage runt Camping en Bungalowpark De Haeghehorst in Ermelo. (Foto: Ton Pors)

Continu nadenken over besparing, zonder overhaaste beslissingen

ERMELO - De gemeente Ermelo streeft er met tal van andere partijen naar om het energieverbruik van de bedrijven terug te dringen. Het project Energieke Noord-Veluwse Bedrijven helpt ondernemers om slim te investeren in energiemaatregelen. Een van die ondernemers is Roland Haage, samen met zijn broer Alexander en zijn vrouw Elise runt hij Camping en Bungalowpark De Haeghehorst in Ermelo.

De vijfsterren camping is meerdere malen (ook dit jaar) bekroond met de titel ‘ANWB Topcamping’. Er zijn in totaal 350 verblijfsplaatsen, verdeeld over comfortplekken voor recreanten met eigen tent of caravan, 30 jaarplaatsen, 45 bungalows en 25 verhuureenheden, bijvoorbeeld in de vorm van safaritenten en cottages. “Het is logisch”, zegt Roland Haage, “dat we met deze omvang, met het restaurant, de serre en de zwembaden grootverbruiker zijn van elektriciteit en gas. Het is dus ook logisch dat wij continu nadenken over besparingen op ons energiegebruik. Enige tijdje geleden hebben we studenten een scan laten maken en daar kwam uit naar voren dat de kampeerders ook veel energie gebruiken. Voor de bewustwording berekenen we de energietarieven voor de langdurige arrangementen nu apart. De gasten kunnen dan zien hoeveel ze verbruikt hebben. Dat motiveert om verstandiger met energie om te gaan.

Voor verdere adviezen heeft De Haeghehorst zich aangesloten bij het project Energieke Noord-Veluwse Bedrijven. “Omdat je weet dat je dan in zee gaat met betrouwbare partners.” Onlangs werd er een energiecontrole uitgevoerd. Die viel Roland alleszins mee. “Twee aanpassingen waren noodzakelijk. Een daarvan – een gedeelte van de leiding isoleren bij een cv- is al opgelost. Met de tweede aanpassing zijn we bezig. Die gaat over onze spektakelglijbaan.”

Voor de nabije toekomst overwegen de eigenaren om zonnepanelen aan te leggen op de daken van de bedrijfsgebouwen. “Voortdurend komen er nieuwe technieken op de markt, die voor ons rendabeler kunnen zijn dan de huidige. Verstandig omgaan met energie is een samenspel tussen bewustwording en slimme investeringen. Daar horen geen overhaaste beslissingen bij.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden