Pieneke Majdandzic staat even stil bij een schilderij van Esther Verburgt, De Pauw. Het symbool van Ermelo.
Pieneke Majdandzic staat even stil bij een schilderij van Esther Verburgt, De Pauw. Het symbool van Ermelo. (Foto: )

'Wij zijn een beetje op drift geraakt'

Ermelo - De Stichting Ermelo’s Kunstcollectief (StEK) is 12 december 2016 opgericht in Ermelo. De Stichting wil de verspreiding van professionele kunst in Ermelo en omgeving bevorderen, een podium bieden aan professionele, semiprofessionele en aankomend kunstenaars, zowel uit Ermelo als uit de regio. Sinds kort zoekt de stichting een nieuw, permanent onderkomen.

Arda Konings

Momenteel is er een expositie te bezichtigen in gezondheidscentrum ‘de Linde’ aan de Burgemeester Langmanstraat 4. Bestuurslid Pieneke Majdandzic draagt zorg voor het vinden van geschikte locaties en de inrichting ervan. Ze vindt het ontzettend jammer dat StEK zijn plek in de Enk is kwijtgeraakt. “Eigenlijk zijn we een beetje op drift geraakt. Leiden een soort van zwerversbestaan zonder vaste, eigen ruimte,” omschrijft ze het toepasselijk.

Tijdens een rondleiding door het gezondheidscentrum laat Pieneke de ruimtes en gangen zien waar geëxposeerd wordt. StEK heeft een prima en nauw samenwerkingsverband met Christelijk College Groevenbeek. “Op verzoek van één van de huisartsen hier, hangt er een rij werken van leerlingen die zich hebben laten inspireren door ‘de Stijl’. Dat is een stroming van abstracte kunst. Kijk, hier zie je duidelijk de invloed terug van Mondriaan,” wijst ze naar een schilderij. Jaarlijks is er een eindexamen-tentoonstelling op Groevenbeek waar wij als StEK ook aanwezig zijn. Sommige leerlingen zijn heel inventief. Als je ziet wat er soms wordt gemaakt. Geweldig”, reageert Majdandzic enthousiast.

In de ene gang hangen verdienstelijke werken van Ria Huibers en iets verderop wordt de aandacht meteen getrokken door een grote, sierlijke pauw gemaakt met olieverf op doek. “Die is van Esther Verburgt. Ze heeft een duidelijke voorkeur voor dieren en natuur.” In een andere gang hangt helemaal aan het einde een uitvergrootte foto, gemaakt en bewerkt door een andere huisarts. De afgebeelde trap die de gehele achterwand bedekt, lijkt een escape naar buiten, als onderdeel van de expositie.

Dan, met gepaste trots, laat Pieneke een aantal werken zien door de hand van haar eigen man, kunstenaar Victor Majdandzic. "Vic speelt al jarenlang met lijnen in zijn schilderijen, zowel cirkels als vierkanten. Hij heeft me het principe al vele malen uitgelegd. Zou het nu moeten weten. Soms onthou ik het feilloos en soms totaal niet,” licht ze haar verhaal toe.

Majdandzic geniet al jarenlange bekendheid in Ermelo en omstreken. De 88-jarige echtgenoot van Pieneke blijft geïnspireerd en maakt nog steeds prachtige dingen. De schilderijen zijn voor een half jaar te zien en bewonderen op deze locatie. “Soms wissel ik tussentijds iets, op verzoek. Jammer genoeg kunnen we niet terug naar de Enk na de renovatie. We hebben die vaste plek voor StEK, heel hard nodig. Er is ook een fijne samenwerking met het Pakhuis voor onze lezingen en workshop. Het liefst zitten we ergens in het centrum. Tips zijn altijd welkom!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden