De schapen gaan elke dag met herder en honden naar de heide.
De schapen gaan elke dag met herder en honden naar de heide. (Foto: )

Schaapskooi voorlopig alleen in de middag open

Het Bezoekerscentrum Ermelosche Heide en het terrein bij de schaapskooi Ermelo zijn maandag weer open. Voorlopig alleen ’s middags van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De schaapskooi is te vinden aan de Postweg 50, per auto alleen bereikbaar via de Drieërweg.

Ermelo - Stichting Schapedrift is verheugd om weer gasten te mogen ontvangen na de gesloten periode van 2,5 maand. De schapen gaan elke dag met herder en honden naar de heide. De terugkeer naar de kooi in de loop van de middag is voor publiek een hoogtepunt, dat vanaf het terras bekeken kan worden. In het bezoekerscentrum is veel informatie over de schapen en begrazing, de wol, bijen en de natuur in de omgeving. De inkomsten uit horeca en winkel dragen bij aan het behoud van de schaapskudde van Ermelo. Ook kleinschalige activiteiten en excursies worden in aangepaste vorm weer opgestart. Er geldt een beperkt aantal deelnemers en reserveren via de website is noodzakelijk: www.schapedrift.nl.

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn de nodige voorzorgs- en hygiëne maatregelen getroffen om het voor bezoekers en vrijwilligers veilig te houden. Er is toezicht op de drukte op het terrein en indien nodig wordt het toegangshek tijdelijk gesloten. Voor het bezoekerscentrum geldt een deurbeleid; er mogen maximaal 24 personen tegelijk binnen zijn. Mensen kunnen binnen rondkijken, informatie en consumpties halen. Op verschillende plekken kunnen handen gewassen of handgel gebruikt worden.

Wolproject

De schapen zijn inmiddels allemaal geschoren. Dit jaar is een professionele scheerder ingeschakeld. Vanwege de coronacrisis lukte het niet om de kudde met vrijwilligers kaal te krijgen. De wol wordt door vrijwilligers gebruikt om mee te spinnen, vilten en kaarden. Dit Wolproject is gestart om meer waardering voor de wol van het Veluws Heideschaap te krijgen. De producten zijn in het bezoekerscentrum verkrijgbaar. Op 4 en 5 juni zijn er ’s middags demonstraties in het weiland bij de schaapskooi.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden