Huisarts Anne Groot mét en zónder beschermende kleding.
Huisarts Anne Groot mét en zónder beschermende kleding. (Foto: )

Arts in maanpak in de corona-kamer

De afgelopen en de komende weken staat met name de medische zorg in ons land op scherp tegen de onzichtbare vijand, het coronavirus (COVID-19). Huisarts Anne Groot van de plaatselijke huisartspraktijken in Ermelo maakt duidelijk dat er achter de schermen ontzettend veel gebeurt. Met een hoestje in de wachtkamer zitten is er nu echt niet meer bij.

Arda Konings

Ermelo - “Patiënten met luchtwegklachten moeten nu eerst bellen naar de praktijk. Wij houden er dan al rekening mee, dat het corona kan zijn”, vertelt Anne. “De assistente stelt heel specifieke vragen om erachter te komen of iemand in gevaar is of dat het ziektebeeld een mild beloop heeft zodat mensen thuis verder kunnen uitzieken. We willen immers geen verspreiding van het virus."

"Als de klachten dusdanig erg zijn, kunnen ze soms naar de praktijk komen. We hebben daar nu een aparte ruimte voor beschikbaar, de zogenaamde corona-kamer. Daar gaan ze dan direct naar toe en niet de wachtkamer in. Eén van onze artsen staat dan klaar in speciale, beschermende kleding. Een soort maanpak. Of we gaan naar de patiënten thuis en nemen deze kleding dan mee. Uiteraard willen we zelf niet besmet worden maar juist kunnen blijven werken.”

Het coronavirus COVID-19 is een nieuw virus en er is nog veel over onbekend. Groot: “Juist daarom zijn we heel erg op onze hoede. Het is een veel pittigere ziekte dan een gewone griep. Mensen in risicogroepen, zoals ouderen boven de 70 jaar, de hart- long- en diabetespatiënten, plus de patiënten die immuunsysteem-onderdrukkende medicatie gebruiken, lopen groot risico om een longontsteking te ontwikkelen. Een gecompliceerd beloop noemen we dat. Kinderen zijn een aparte groep. We vermoeden dat ze het virus wel verspreiden. Maar zeker weten doen we dat nog niet.”

Oproep

"Er is een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals pakken, brillen en maskers. Daar zijn we bijna doorheen. Bij deze doen we een oproep aan inwoners om ongebruikte beschermmaskers in te leveren bij het gezondheidscentrum aan de Julianalaan.”

"Hoelang deze crisis zal gaan duren, daar is ook nog geen zicht op nu. Een beperkte lock down, een beschermende immuniteitsring opbouwen voor de zwakkeren, zoals Rutte het benoemde vorige week, lijkt ons ook het beste scenario. Verder bekijken we het per dag."

"We zijn er uiteraard ook voor de andere spoed- en dringende gevallen. Maar willen de wachtkamer zo leeg mogelijk houden. De chronische controles worden uitgevoerd via de telefoon en e-mail. En de geestelijke zorg via de praktijkondersteuning gaat middels een videoverbinding met de mensen thuis. Apotheken bezorgen significant meer medicijnen thuis voor de meer kwetsbaren. Ook dat is goed gereguleerd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden