De gereformeerde kerk houdt vanwege de corona-uitbraak een 'digitale dienst'. (foto: Jan de Roo)
De gereformeerde kerk houdt vanwege de corona-uitbraak een 'digitale dienst'. (foto: Jan de Roo) (Foto: Jan de Roo Fotografie)

Kerken creatief met coronavirus

Ermelo - Kunnen mensen op zondag nog naar de kerk nu het coronavirus om zich heen grijpt? In Ermelo willen de kerkgenootschappen vasthouden aan de zondagstraditie, maar wel in aangepaste vorm. Geen openbare kerkdienst, maar een digitale viering zonder publiek. De website kerkomroep.nl is hierbij een handig hulpmiddel.

Marco Jansen

De Gereformeerde Kerk in Ermelo houdt afwisselend in de Immanuelkerk en Maranathakerk op zondag 15, 22, 29 maart slechts één eredienst, niet toegankelijk voor gemeenteleden. De dienst (beeld en geluid) is te volgen via de livestream op internet (www.kerkomroep.nl). "Wij hebben al onze leden geïnformeerd'', laat Femmy Marinus, die het preekrooster maakt, weten. Dominees Henk Jansen en Sjaak Teeuwissen wisselen elkaar af. "Het wordt een digitale dienst, waarbij de voorganger, een ouderling, diaken en organist in de kerkzaal zijn. Voor organist en predikant zal het een bijzondere gewaarwording zijn om voor een lege kerk te staan, met een paar ambtsdagers verspreid door de kerk. We hadden een slotdienst met de catechese met een rol voor jongeren gepland staan, maar nu wordt het een sobere dienst.’’

Online verbonden

Voor veel mensen is de zondagse viering vertrouwd en dat is de belangrijkste reden voor de Gereformeerde Kerk in Ermelo om toch een dienst te houden. ''We horen dat zeker ouderen het jammer vinden dat er geen reguliere dienst is, voor hun ontmoetingen en sociale contacten. Een kopje koffie drinken en wetenswaardigheden delen kan nu niet, dat is een hard gelag voor mensen die al niet zoveel contact hebben. Maar het voelt raar om als kerk helemaal niets te doen. Nu zijn we allemaal online verbonden.''

Ook de Gereformeerde Gemeente houdt de eerste drie zondagen een kerkdienst zonder publiek. ''De kerkdienst, alleen geluid, wordt geheel uitgezonden via kerkomroep.nl. Normaal krijgen leden daar een code voor, maar nu gaat het slotje eraf en is het open voor iedereen’’, vertelt scriba A. Verschoor die ‘uitgebreid heeft vergaderd’ over deze opzet. ''Iedereen krijgt een brief waarin staat dat onze vaste dominee Huisman de normale liturgie aanhoudt. Ook zijn er een organist en een paar ambtsdragers aanwezig.”

De kerkdienst in de Hervormde gemeente Ermelo gaat vanaf 15 maart drie zondagen niet door. ''We houden ons aan de richtlijnen, maar ik vind dat wel moeilijk, want de zondagsdienst is sinds jaar en dag gebruikelijk. Ik kan me niet herinneren dat een kerkdienst door een virus niet doorging’’, zegt scriba J. Pap (75) van de Nieuwe Kerk. Onder de Hervormde gemeente vallen ook de Oude Kerk, de Westerkerk en het Kerkelijk Centrum. ''We nemen deze maatregel, omdat er in de Nieuwe Kerk veel meer dan 100 mensen komen. Het is de kunst om oudere mensen te bereiken. Zondagochtend staat er iemand van half 10 tot 10 uur bij de kerkdeur om te attenderen dat er geen dienst is. Het kan zijn dat we later nog gaan streamen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden