Met haar schapen en haar honden Socks, Malloy, Nan en Knoet is herderin Marion Derks een gelukkig mens. (foto: Arda Konings)
Met haar schapen en haar honden Socks, Malloy, Nan en Knoet is herderin Marion Derks een gelukkig mens. (foto: Arda Konings) (Foto: )

'Het Lammeren' dit jaar vlotter verlopen

Ermelo - De grote drukte rondom de lammerperiode eind januari tot half februari, is zo goed als achter de rug. Dat resulteerde in een geboortegolf van zo’n 185 lammetjes. Herderin Marion Derks en haar rechterhand Francisca lachen beiden als ze opmerken ''De al weken durende storm heeft ook een handje geholpen en ze er allemaal wat sneller uitgeblazen!''

Arda Konings

Het is echter een gegeven dat het lammeren dit jaar vlotter is gegaan dan voorgaande jaren. Dat heeft volgens de vrouwen zeker te maken gehad met het feit, dat het volle maan was. En als je zo dicht bij de natuur leeft zoals zij dat doen, weet je waar je het over hebt…….

Beestenmens

Marion groeide op een boerderij op met varkens, kippen en schapen. Haar liefde voor dieren zit van jongs af aan dus al diep geworteld. Ze kan zich inmiddels niet meer voorstellen dat ze in het verleden wel eens een kantoorbaan gehad heeft. Toen zij ooit op vrijwillige basis als herderin aan de slag ging, wist zij heel snel dat het haar bestemming zou worden. Marion voelt zich dan ook meer een beestenmens dan een mensenmens.

Een kringloop van vers bloed

De bouw van de Schaapskooi was nog niet eens helemaal voltooid toen Marion in 2003 aan het werk ging voor Stichting Schapedrift. Met nog een kleine kudde van zo’n 40 schapen in een koestal op Drie. Momenteel zijn er 237 volwassen schapen. Allen behorend tot het ras van de Veluwse Heideschapen. Marion: “Rammen hebben we hier niet. Die halen we afwisselend bij diverse kuddes weg voor het dekken, om inteelt te voorkomen. Een soort kringloop van vers bloed, zeg maar. De gemiddelde leeftijd van mijn kudde ligt rond de 5 jaar. Een jonge kudde dus.”

Als het aan Marion ligt, blijft ze dit werk voorlopig echt nog wel doen. “Zolang het fysiek haalbaar blijft”, lacht ze. “Achter de geraniums zitten, daar moet ik nog niet aan denken!” Het mooie aan dit vak is het buiten zijn. In de natuur op de hei. Daar is Marion op haar best en voelt ze zich heel gelukkig. “Me eenzaam voelen op de hei? Nee, dat doe ik niet. Ik kan me soms juist eenzaam voelen in een ruimte met veel mensen. Bovendien zijn de schapen om me heen en is er de onmisbare ondersteuning van mijn honden.”

Will to please

Met recht is Marion trots op haar vier Border Collies, Socks, Nan, Malloy en Knoet: “Collies zijn uitermate geschikt om de kudde op te drijven en bijeen te houden. Socks is een echte werkhond. Malloy is nogal onzeker in de kudde. De combinatie van Nan en Knoet (nog in training) lijkt een gouden greep. Nan is van het millimeterwerk en Knoet zet druk. Het kenmerkende van Border Collies is, is dat ze de ‘will to please’ hebben. Soms op het druiperige af (lachend red.). Met zo’n harde werker zou menig baas blij zijn.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden