Foto: Pixabay / Nenad Maric

Samen gaan eten verbindt in Ermelo

Ermelo is een mooie plaats om oud te worden. Onlangs kwamen in de Baanveger een aantal vrijwilligersorganisaties, Gemeente, Welzijn Ermelo en ouderen samen om met elkaar een begin te maken hoe wij op buurt- en straatniveau door middel van samen eten ouderen kunnen helpen bij het langer zelfstandig thuis wonen.

Ermelo - In de toekomst zullen steeds meer ouderen langer in de eigen woning blijven wonen, waardoor ook steeds meer kwetsbare ouderen dreigen te vereenzamen. Veel mensen kunnen heel lang zelfstandig goed functioneren, maar er kan een kantelmoment in hun gezondheid komen. Bijvoorbeeld een heftige griep, beginnende vergeetachtigheid en andere gezondheidsklachten. En als dan passende mantelzorg ontbreekt, is het voor veel ouderen tobben. Heel vaak zie je dat het doen van de dagelijkse boodschappen of het bereiden van een gezonde maaltijd er dan bij in gaan schieten, wat weer ten koste gaat van het herstel of dat de verwardheid toeneemt.

Op dit moment zijn er in Ermelo al heel veel mooie voorzieningen die op het gebied van eten aan de wensen en behoefte van ouderen voldoen. Maar er is zeker ook een groep ouderen die het moeilijk vindt om aan te sluiten bij een grote maaltijdactiviteit of voor wie - wanneer de maaltijd thuisbezorgd wordt - het toch moeilijk is deze alleen op te eten.

Donderdag werden er mooie voorstellen gedaan, zoals bijvoorbeeld een jong gezin dat bij het koken rekening houdt met een oudere in de buurt. Iets extra’s koken voor iemand is vaak geen probleem en een maaltijd in de buurt bij iemand bezorgen is ook mogelijk, maar wellicht is het vooral leuk om iemand uit te nodigen aan de eigen tafel.

Een ander voorbeeld is dat een alleenstaande, die zich op zondag eenzaam voelt en het als een stille dag ervaart, het fijn zou vinden wanneer er een aantal mensen bij haar aan tafel aan zouden schuiven en er zo een gezellig ‘samen eten’ moment ontstaat.

Veel mensen gaan niet graag alleen naar een theater, zang of film. Een voorstel is om vooraf eerst iets met meerdere mensen samen te eten om vervolgens samen naar een muziek- of zangavond te gaan. Samen eten verbindt. Zien eten doet eten. Het is zeker niet de enige oplossing tegen eenzaamheid, maar het draagt zeker bij aan meer contact tussen mensen.

Daarmee maken we een knipoog naar de tijd van vorige generaties waarbij het heel van vanzelfsprekend was dat in geval van ziekte en verdriet er een buurvrouw was die voor een pannetje soep zorgde.

Voor Ermelo is het programma Samen Ouder Worden van de NOV een kans om te helpen deze mooie ideeën te realiseren.

Mocht u graag meedoen met dit initiatief, of vragen hebben, neem dan contact op met Arianne Diepeveen, 06-51341773 of a.diepeveen@samenouderworden.nl

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden