Anniek van Dulst in actie op het  EK in Italië (Foto: Equigeniek2019)
Anniek van Dulst in actie op het EK in Italië (Foto: Equigeniek2019) (Foto: Equigeniek2019)

EK smaakt Anniek van Dulst naar meer

Door training en herhaling toewerken naar een doel is wat Anniek van Dulst aanspreekt aan de dressuursport. Haar ouders hebben drie stallen aan huis en een buitenrijbak. De Ermelose (14) is dagelijks 2 tot 2,5 uur bezig met de paarden.

Marco Jansen

ERMELO - Als kind van vier begon Anniek al met paardrijden bij de manege Sequoia Stables in Ermelo. "Mijn moeder had zelf een paard en ik mocht met mijn broertje rijden op de kleine gezelschapspony. Daar beleefde ik veel plezier aan." Op haar zevende kreeg ze een iets grotere pony en als lid van 't Veluws Ros mocht Anniek met leeftijdsgenoten wedstrijdjes rijden. Inmiddels was het ponyrijden een serieuze hobby. "Ik heb de hoogste klasse Z1 voor pony's behaald en kreeg op mijn 11e Isala's Ariëlle, een spikkelpony waarmee ik in de laagste klasse B ben begonnen. Zo ben ik alle zeven klassen afgegaan tot in de Z1. In de winter van 2019 ben ik met deze pony Gelders kampioen geworden. Daar was ik heel blij mee."

Met deze prestatie kreeg ze een uitnodiging voor het talentenplan van de KNHS. Vanaf januari 2019 krijgt ze extra training van de gerenommeerde trainster Adelinde Cornelissen uit Nijkerk. "Van haar leer ik heel veel en mede hierdoor ben ik op het EK gekomen."

Om in aanmerking te komen voor uitzending moest ze eerst door het verplichte traject van observatiewedstrijden, vanaf april. Een daarvan was het KNHS NK in mei; een tweedaagse wedstrijd waar Anniek zilver won. Ook de internationale wedstrijd in het Franse Saumur was belangrijk. "We moesten 824 kilometer rijden richting Normandië. Het was een test hoe de pony zou reageren op een lange reis. Ik moest in drie rubrieken rijden, de inloop, individuele en landenproef en heb alles gewonnen wat er te winnen viel." Dat, en ook andere gewonnen proeven maakte dat ze geselecteerd werd om met een team van vier naar het EK te gaan, van 23-28 juli in San Giovanni in Italië, vlakbij Rimini.

"Het was twee dagen rijden, een dag van 12 uur en een dag van 14 uur. We overnachtten in München met alle Nederlandse teams. Er was een dierenarts vanuit de bond mee om alle paarden en pony's te observeren. Toen we aankwamen, hebben we een rood-wit-blauw kamp gemaakt waar de paarden een aantal dagen konden acclimatiseren en dat gold ook voor ons."

Resort voor paarden

"Het Horse Riviera Resort met 115 stallen was fantastisch om te zien. Heel gaaf om in dit resort voor paarden te mogen rijden." Anniek maakte haar opwachting op het Dressage European Championship children (12-14 jaar). "De eerste dag was het heel warm, maar bij het zien van de Nederlandse support wilde ik knallen. Ik behaalde bij de inloopproef een heel mooie score en stond 6e individueel. De volgende dag was het noodweer, maar onze pony staat vaak buiten en was regen wel gewend.''

''Ik haalde ik met de landenproef een persoonlijk record van ruim 74%, als team wonnen we zilver. De laatste dag was ik individuele proef weer zesde van de 50. Er moet iets heel gaafs komen om dit te overtreffen."

Inmiddels is pony Isala's Ariëlle verkocht en heeft Anniek, die 6 mei 15 jaar wordt, de overstap gemaakt naar de junioren. "Ik heb wat ervaring opgedaan op het paard Fontaine Bleau van mijn moeder. Inmiddels heb ik een nieuw paard, Hilton, van een eigenaresse uit Brabant gekregen om uit te brengen voor de lange termijn. Afgelopen vrijdag heb ik met dit paard in Ermelo mijn eerste wedstrijd in de klasse Z2 gereden en gelijk gewonnen. Het zou heel gaaf zijn om met dit paard ook de meerdaagse internationale wedstrijden te rijden en misschien zelf ooit een EK bij junioren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden