Ine Klösters is aangewezen om het sportakkoord in Ermelo vorm te geven. "Ik zal regelmatig in het dorp zijn.'' (foto: Jarno de Groot)
Ine Klösters is aangewezen om het sportakkoord in Ermelo vorm te geven. "Ik zal regelmatig in het dorp zijn.'' (foto: Jarno de Groot) (Foto: Jarno de Groot)

Formateur voor Ermelo's sportakkoord

Sport is gezond en brengt mensen bij elkaar. Met die gedachte is in de zomer van 2018 het nationale sportakkoord vastgesteld. In Ermelo krijgt het sportakkoord de komende maanden ook lokaal vorm. Ine Klösters is als sportformateur aangewezen om de wensen van sportaanbieders te bundelen tot een set van afspraken en acties voor de komende jaren.

Marco Jansen

ERMELO - Ine Klösters, woonachtig in Nederhorst den Berg, maar met familie in Ermelo, werd vrijdag op het podium geïntroduceerd bij het Sportgala. "Het gaat hier heel goed, maar het kan altijd beter. Iedere aanbieder krijgt de kans zijn ambities aan te geven. Ik zal regelmatig in het dorp zijn.''

Elke gemeente heeft de mogelijkheid een lokaal sportakkoord op te stellen. De focuspunten verschillen per gemeente. "Ermelo vergrijst, dus hoe vormen we het sportaanbod dusdanig om dat er meer aanbod is voor ouderen, zoals walking football. Ook zijn hier veel instellingen voor mensen met aangeboren beperking. Door mensen in verzorgingshuizen meer te laten bewegen verbetert hun gezondheid en sociaal netwerk en wordt zorg ontlast."

Gemeenschappelijk belang

Voor inclusief sport en bewegen zijn sportvoorzieningen nodig als velden en hallen, maar ook het park of het trapveldje in de wijk. In maart organiseert Klösters een kick-off avond waarbij alle sportverengingen en particuliere commerciële partijen uitgenodigd worden om mee te denken over het toekomstige beweegaanbod van de gemeente. "Voetbal, waterpolo of hardloopgroepjes; elke sportaanbieder heeft daarbij een even grote stem. Ze mogen hun ambities en toekomstplannen uitdragen en ook bestaande initiatieven noemen. Van daaruit kijken wij welke het meeste impact hebben, zodat meerdere partijen er wat aan hebben. Zoals een cursus vrijwilligersmanagement, trainersopleiding, een scan voor duurzaamheid, beheer van sportparken of nieuw aanbod voor 'bijzondere' doelgroepen. Maar geen LED-verlichting voor een club. Er moet een gemeenschappelijk belang zijn.''

De gemeente krijgt uitvoeringsbudget zodra het sportakkoord is opgeleverd. Dat moet in juni gedaan zijn, verzekert Klösters. "In de loop van 2020 krijgen we al subsidie. Met het overheidsgeld, dat geoormerkt is voor het sportakkoord, kan een gedeelte van de afspraken en de daaraan gekoppelde acties verwezenlijkt worden. De regie verschuift van gemeente naar de sportaanbieders, die verantwoordelijk zijn. Het is dus essentieel om je stem te laten horen."

Sportbedrijf Interactie Ermelo, Huibers Fysiotherapie en GV Sparta Ermelo hebben een intentieverklaring getekend. Als kwartiermaker/aanjager hoopt Klösters dat een mooie afvaardiging in Ermelo gaat meedenken. "Als gespreksleider en procesbeleider zorg ik dat partijen bij elkaar komen en moet ik ervoor zorgen dat er in juni een sportakkoord staat. Het sportakkoord is voor 2020 en 2021 en de intentie is dat het daarna opnieuw wordt vastgesteld."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden