De winnaars van de Ermelose Sportverkiezing op het podium. Zij werden in het zonnetje gezet voor hun behaalde prestaties in 2019. (foto: Jan de Roo Fotografie)
De winnaars van de Ermelose Sportverkiezing op het podium. Zij werden in het zonnetje gezet voor hun behaalde prestaties in 2019. (foto: Jan de Roo Fotografie) (Foto: Jan de Roo Fotografie)

Avinash en Ashvini Ramasray sportman en sportvrouw 2019

In theaterzaal De Dialoog was vrijdag het vierde Ermelose Sportgala. Naast acht uitreikingen waren er demonstraties van gym-, dans- en zangtalent door basisscholen De Klokbeker en Cantharel, selectiegroep GV Sparta Ermelo dans en Leonie Meijer met een vertolking van het nummer Hallelujah.

Marco Jansen

ERMELO - Bij de sportverkiezingen nomineerde de jury uit de voordrachten drie kandidaten per categorie. De stemmen van het publiek telde voor 2/3 mee, het waardeoordeel van de jury voor 1/3. In totaal werden 1841 stemmen uitgebracht.

Sportman en sportvrouw

Avinash Ramasray (19) won de titel Sportman van het jaar 2019. Als lid van Kemposchool Kanhai werd hij in oktober eerste in een poule van vier op het EK in Utrecht. Naast de beker won hij een diner voor twee personen bij Peacocks.

BMX-fietser Gerhard Vreemann en Martijn Bouwman (Commando Krav Maga) kregen eervolle vermeldingen. Bouwman was afwezig door een bootcamp in Berlijn.

Sportvrouw van het jaar werd net als in 2016 en 2017 kempoka Ashvini Ramasray (23). Zij won in oktober twee keer goud op het EK in Utrecht en was in april in Spanje derde op het WK. "Het blijft bijzonder om hier te mogen staan. Zonder mijn trainer Soeresh Kanhai, mijn broertje Avinash en Joyce had ik dit nooit behaald", zei Ramasray nadat het WK-duo synchroonspringen Jacqueline de Ruiter en Marjo van Koerten de prijs had uitgereikt. Ook kempoka Joyce Dijkstra (31) en BMX-fietster Quinty Leune (18) haalden het podium.

Talent en sportploeg

Sporttalent werd Anniek van Dulst (15), paardrijdster bij Veluws Ros. Met haar paard Fleau won ze zilver op het NK dressuur individueel, zilver op het EK children in teamverband en staat tweede op de wereldranglijst Youth. De prijs, een cheque van 200 euro van Univé, werd uitgereikt door GV Sparta-voorzitter Jaco Cornelissen. "Heel gaaf", vond de jonge amazone, die vertelde dat ze veel geleerd heeft van Adelinde Cornelissen. Ook schermer Arnoud Post (15) en BMX'er Jasmine de Roo (11) waren genomineerd.

Tot Sportploeg van 2019 werden uitgeroepen de synchroon trampolinespringsters Eline Westhuis en Valerie Bosschart. Het duo van Sparta Ermelo liet verrassend de korfballers van Dindoa achter zich. De jonge talenten behaalden brons op het WK junioren in St. Petersburg in Rusland en lieten hun medailles zien. Naast een beker kregen ze ook shoptegoed en een cheque van Intersport Ermelo. Derde nominatie was Reflection Dance Company.

Overige prijzen

Heel Ermelo West Beweegt werd uitgeroepen tot beste sport- en beweeginitiatief van het jaar. Sportwethouder Laurens Klappe gaf aan Ad de Kort een cheque van 200 euro van de Rabobank. Tijdens een mini beweegbeurs konden wijkbewoners kennis maken met verschillende activiteiten en een workshop gezonde leefstijl. Klappe was trots: "Bijzonder dat een wijkvereniging dit succesvolle initiatief neemt." De Kort meldde dat er dit jaar samen met Dindoa, EFC'58 en de Alexander scouting groep een 'geweldige sportdag' wordt georganiseerd.

Carin de Rook (jurylid Sparta Ermelo), Harrie van Ooijen (al 40 jaar actief bij de Veluwse Wieler Vereniging) en Johan van de Bor (oprichter van Ermelose dart club en stopt na 20 jaar als vrijwilliger) werden alle drie in het zonnetje gezet als sportvrijwilliger van het jaar. Zij krijgen 10 lessen bij Get Healthy, uitgereikt door Eelco de Lange, winnaar van een aanmoedigingsprijs in 2018.

De beste sportfoto werd gemaakt door Dennis van de Kamp, die op 4 mei 2019 tijdens de Ermelose clubwedstrijd van Motorclub Volgas Michel Broekhuis vastlegde. 'Een sterke compositie, je ziet wegstuivend zand dat snelheid meegeeft en kunt de brullende motor bijna horen', zo luidde het oordeel van de jury. Van de Kamp maakt al 16 jaar foto's en was trots op dit resultaat. Hij kreeg de cheque a 200 euro van V1 Communicatie uit handen van Gert Hofsink.

Nieuwe prijzen

Presentatoren Hans van Zetten en Susanne Morren meldden dat er twee nieuwe prijzen bij komen. De sportvereniging van het jaar 2020 als collectiviteitsprijs met als criteria maatschappelijk rol, toegankelijk voor mensen met beperking, samenwerking en stimuleren van leefstijl campagnes. In 2021 is er een prijs voor de sportiefste basisschool van Ermelo. Uitdagend (bewegings)onderwijs, sport buiten de lestijd en een uitdagend schoolplein zijn enkele criteria.

Grote winnaars waren de Kempoka's Avinash en Ashvini Ramasray. Zij kregen van Klappe ook nog een bokaal voor hun bijzondere sportprestatie op het EK Kempo. "Jullie zijn belangrijke voorbeelden voor Ermelo, inspirerend voor anderen", zei de wethouder.

"Dit is de eerste keer dat ik op het podium sta en een internationale prijs win. Dit is de hoogste titel die ik kan halen in Ermelo en een motivatie om door te gaan'', vertelde Avinash. "Mijn volgende doel is de zwarte band halen, dat is een prestatie binnen de sport. Ik ben nu assistent-trainer en wil graag hoofdtrainer worden, zoals mijn oom. Het mooie aan de sport is de variatie, afwisseling in onderdelen van boksen, MMA, traditional en submission."

Ashvini: "Kempo is een onbekende sport, maar wordt steeds meer gepromoot. Nederland is een 'kleine jongen' met 500 kempoka's, vergeleken bij toplanden als Roemenië en Hongarije uit het Oostblok, maar we zijn allebei Europees kampioen. Een kwestie van trainen, doorzetten en discipline tonen." Zij traint drie uur kempo en zit dagelijks in de sportschool. "Ik sport dagelijks, sport is mijn leven. Ik wil nog graag mijn tweede dan halen en meer lesgeven. Iedereen deed zijn best om genomineerd te worden en stemmen te werven. Het is belangrijk dat dit gala jaarlijks terugkomt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden