Vraagtekens aankoop grond en villa

Binnen enkele fracties in de Ermelose gemeenteraad bestaat twijfel over de aankoop van een stuk grond langs de Chevallierlaan en villa De Boshoek. De aankopen maken onderdeel uit van het plan voor de restauratie van het Rijksmonument De Hooge Riet en het aangrenzende gebied.

Wijnand Kooijmans

Harderwijk - Het plan voorziet in de realisatie van 34 appartementen in het monument, 42 sociale huurwoningen in een complex op de hoek van de Chevallierlaan en 38 woningen in de vrije sector. Bij dit laatste gaat het om woningen met een prijs van boven de driehonderdduizend euro.

Voor het stuk grond langs de Chevallierlaan moet de gemeente een kwart miljoen euro betalen, met de aankoop van de villa De Boshoek is een bedrag van 740.000 euro gemoeid.

Dick Tillema (CU) zet vraagtekens bij het bedrag van een kwart miljoen euro voor het stuk groen. Hij vraagt zich af of de aankoop niet louter en alleen is bedoeld om vanuit het gemeentehuis zicht op groen te behouden. Volgens ambtenaar Nicole Weijers bestaat er echter op grond van het huidige bestemmingsplan de mogelijkheid hier een gebouw te realiseren. Dat vindt het college ongewenst.

De Villa wil het college aankopen in verband met de realisatie van de plannen rond het Raadhuisplein. Na het gereed komen van de nieuwe Dialoog worden de huidige gebouwen van Plaza en Pinel afgebroken. Concreet is er nog geen plan voor het vrijkomende gedeelte. Maar verkoop van De Boshoek aan een andere kandidaat – en die zijn er volgens wethouder Laurens Klappe – kan schade opleveren voor de gemeente.

Mogelijk is een deel van het perceel benodigd voor realisering van de plannen rond het Raadhuisplein. Maar een nieuwe eigenaar van de villa zou ook planschade kunnen claimen. Opzet van de gemeente is wel de villa in de toekomst te voorkomen. De meerderheid van de raad wil toch onderzocht zien of een voorbehoud rond de aankoop kan worden gemaakt tot en meer zekerheid is rond de toekomstplannen voor het Raadhuisplein.

In de plannen voor De Hooge Riet is het gastenhuis voor mensen met dementie geschrapt. Zorgvilla In de Luwte heeft wel plannen de huidige capaciteit voor de opvang van dementerenden aan de Wilhelminalaan te verdubbelen. Ook in De Dillenburg is er meer ruimte voor deze groep bewoners. Voor de Bonbon wordt de mogelijkheid nog open gehouden hierin horeca te vestigen. Tot nu toe is echter nog geen exploitant gevonden. Wethouder Klappe zegt dat dubbelgebruik van parkeerplaatsen rond de woningbouw niet mogelijk is. Op dit moment werkt de gemeente aan een plan om een parkeergarage te realiseren. Dit om de belofte waar te maken dat er 360 parkeerplaatsen komen rond de Markt waarvan 250 binnen de blauwe zone. Het college wil hierover binnenkort een besluit nemen en komt dan met een voorstel naar de raad.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden