Ermelo gaat onderzoeken of de wet dat geen alcohol mag worden geschonken aan jongeren onder de achttien jaar wordt nageleefd.
Ermelo gaat onderzoeken of de wet dat geen alcohol mag worden geschonken aan jongeren onder de achttien jaar wordt nageleefd. Aksel Lian/Pixabay

Mysterykids onderzoeken schenken alcohol onder de 18 en andere investeringen uit Kadernota 2024 Ermelo

2 juni 2023 om 09:02 Politiek

ERMELO Een extern bureau gaat onderzoeken of de wet dat geen alcohol mag worden geschonken aan jongeren onder de achttien jaar wordt nageleefd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van mysterykids van zestien en zeventien jaar die proberen alcohol te kopen in onder meer cafetaria’s, sportkantines, slijterijen, supermarkten en horeca. De mysterykids worden begeleid door een getrainde volwassene. Deze en meer investeringen in de toekomst staan in de kadernota 2024.

Met het onderzoek wil het college van burgemeester en wethouders, zo wordt aangegeven, inzicht krijgen in hoe groot het probleem eventueel in de praktijk is. Aan de hand hiervan kan worden bepaald hoe toezicht en handhaving moet worden ingevuld. Ook is de komst van een kroegentocht opgenomen waarbij aan ouders informatie wordt verstrekt over alcohol, drugs en uitgaan. Eerdere tochten werden goed beoordeeld door de ouders. 

MIDDELENGEBRUIK JONGEREN ERMELO

Uit het laatst gehouden onderzoek van de GGD blijkt dat het middelengebruik onder jongeren niet afneemt en op onderdelen toeneemt. Dit sluit, zo stelt het college, niet aan bij de doelstellingen van NIX 18 en vraagt om een nieuwe benadering. Hiervoor is gekozen voor het zogenoemde IJslands preventiemodel OKO (Opgroeien in een Kansrijke Omgeving). In IJsland is door dit concept het middelengebruik drastisch gedaald. Het OKO project wordt voorlopig voor drie jaar gefinancierd door de gemeente.

HANDHAVING PERMANENTE BEWONING RECREATIEWONINGEN

Een ander punt uit de kadernota is de handhaving op de permanente bewoning van recreatiewoningen. Deze wordt voortgezet. De resultaten van de controles die in 2022 zijn opgestart worden als positief ervaren. Om het traject vol te houden moet, zo geeft het college aan, wel externe hulp van juristen en toezichthouders worden ingehuurd.

MEDEWERKER CJG BIJ HUISARTSEN

De proef met het onderbrengen van een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bij huisartsen wordt als geslaagd ervaren. Tot nu toe was de proef beperkt tot vijf huisartsen. Uit de proef blijkt dat er sprake is van minder doorverwijzen naar de GGZ en dat er gerichter advies aan hulpvragers kan worden verleend of door kan worden verwezen naar vormen van lichtere hulp. Het college wil nu medewerkers van het CJG voor enkele uren per week bij alle huisartsen in Ermelo stationeren.

OMGEVINGSVISIE HORST

Voor het Hart van Horst wordt een omgevingsvisie opgesteld om de gewenste woningbouw te realiseren. Binnen de woondeal is dit als een sleutelproject benoemd om het benodigde aantal woningen te halen. Hierbij zijn meerdere grondeigenaren betrokken. Geschat is dat voor het opstellen van de visie een bedrag benodigd is van driehonderdduizend euro waarvan de helft voor rekening van de gemeente komt.

ONDERHOUD DE HOOGE RIET

Na het opleveren van de woningbouw op het terrein van De Hooge Riet wordt de gemeente verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud en beheer. Tot nu toe was daar geen geld voor gereserveerd. Voor 2024 wordt een bedrag van vijftigduizend euro in de begroting opgenomen. Ook voor het opstellen van een plan voor het huidige Calluna terrein wordt een zelfde bedrag uitgetrokken.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie