Fenna Dokter genoot van een middagje Boerderijpret terwijl de meesters en juffen aan het staken waren. (foto: Arda Konings)
Fenna Dokter genoot van een middagje Boerderijpret terwijl de meesters en juffen aan het staken waren. (foto: Arda Konings) (Foto: )

Onderwijs staakt: Kids lekker dagje uit

Voor kinderen voelden de twee stakingsdagen vorige week van hun meesters en juffen in het onderwijs, als een paar extra dagen vakantie. Musea, pret- en attractieparken speelden daar handig op in met allerlei aanbiedingen. Boerderijpret Ermelo pikte ook een graantje mee van de vele extra bezoekertjes die ze mochten verwelkomen.

Arda Konings

Ermelo - Moeders Janneke van de Bor en Teunette Dokter zagen het als een uitgelezen kans om op een doordeweekse dag hun vier kids op een leuk middagje te trakteren naar hét in- en outdoor speelparadijs van Ermelo. "We komen hier regelmatig met onze kinderen. En we hebben ze verder over geen staking gehoord. Zeg nou zelf, twee dagen extra vrij en met je ouders lekker een dagje uit….. Hoe leuk is dat? En voor ons is het ook leuk om het er zo eens even van te nemen!" lachen de vrouwen.

Geen oplossingen

Ze hebben echter alle begrip voor het stakende personeel in het onderwijs. Ze vullen elkaar beamend aan dat de werkdruk hoog is, er een tekort is aan onderwijzers en assistenten en dat ouders ook steeds kritischer zijn. Alles bij elkaar op geteld trekt dat een enorme wissel op het huidige personeel. "Er zijn geen kant- en klare oplossingen helaas. Misschien moet het aantrekkelijker worden gemaakt om een baan binnen het onderwijs te betrekken. Negatieve publiciteit werkt natuurlijk ook niet echt stimulerend of bevorderlijk. Het inzetten van meer klassenassistenten die dingen uit handen nemen, kan een grote druk weg nemen."

Vader Otto en zoon Rick van Nijhuis (eigenaren Boerderijpret) kregen vorige week heel wat mailtjes en telefoontjes binnen van ouders met de vraag of ze donderdag en of vrijdag geopend zijn. "Op donderdag moesten we nul op rekest geven omdat er die dag bij ons, eindelijk na al die jaren, glasvezel werd aangelegd. Vrijdag ging het echter los. We konden duidelijk verschil merken dat er werd gestaakt binnen het onderwijs. Ook wij hebben zeker begrip voor het onderwijspersoneel dat in staking is gegaan. Gelukkig zijn we daar nog vrij in om dat te doen. Als er niet zo veel regels en wetten zouden zijn, zouden we als bedrijf vaker kunnen inspelen qua opvang. Maar dat zijn we nu eenmaal niet."

Waar pakweg zo'n vijftien jaar geleden de kalveren nog in de stal stonden, rennen en spelen nu kinderen dat het een lieve lust is. "Je kunt je het bijna niet meer voorstellen. We hadden destijds graag verder uitgebouwd, maar liepen tegen regelgevingen aan. Of het was een teveel aan zure regen en dan weer aan stikstof", vertelt Otto. "Onze jongens groeiden in die tijd ook op en waren nogal levendig van aard. We gingen daarom regelmatig met ze naar speelparadijzen in Brabant en zagen onze kans schoon om hier ook zoiets te realiseren. Het is nu alweer ruim dertien jaar een groot succes."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden