Foto: Arda Konings

Wereldrecordpoging pannenkoeken stapelen

Afgelopen zondag was recreatieoord De Pelikaan in Ermelo het 'bakkende' middelpunt van de wereldrecordpoging 'pannenkoeken stapelen'. Initiatiefnemers voor dit project waren leerlingen Fien Hol en Koen Witte van Daltonschool 'De Puntenburg' uit Utrecht. Het oude record van 101,8 centimeter stond op naam van twee Engelse koks.

Arda Konings

Ermelo - Het bedenken en uitvoeren van eigen ideetjes en plannen, wordt op school De Puntenburg heel erg gestimuleerd. Daarom leek het Koen en Fien een leuke uitdaging een wereldrecord te gaan breken. Samen zijn ze dol op pannenkoeken eten. Dus na wat speurwerk ontdekte het tweetal al snel dat ze het wereldrecord pannenkoeken stapelen wilden gaan verbeteren. Nou is het bakken op zich van zo veel pannenkoeken natuurlijk ook wel een dingetje, maar vooral het stapelen van honderden pannenkoeken, daar komt het natuurlijk uiteindelijk op neer! A peace of 'pan'cake? Tsja, dat zou je denken…..

Vriendendienst

Echter, het bedenken van zo'n poging is een ding, maar waar voer je zo'n bak- en stapelplan vervolgens het allerbeste uit? Ook dat bleek vrij regelbaar. De ouders van Fien zijn bevriend met Ella Both, eigenaresse van de Pelikaan. Ella: "Fien zei tegen me 'Ella, we willen dit gaan doen. Mag dat bij jou?' Ik zei natuurlijk meteen ja. Er is hier binnen een grote BBQ plaats en voldoende ruimte waar regelmatig feestjes worden gehouden voor kinderen, die zelf hun pannenkoeken mogen bakken met kleine pannetjes. Dus ik dacht, dan moet het ook zeker gaan lukken voor dit grotere evenement." Bovendien juicht Ella eigen initiatieven en ideeën van jonge, enthousiaste kinderen, enorm toe. "Het is toch geweldig dat kinderen zich inzetten om iets te presteren, in plaats van de hele dag maar bezig te zijn op hun telefoon?"

Piramide

Inmiddels wordt er dus al vanaf 's ochtends 11.00 uur door Fien, Koen, Jip en wat ouders, flink doorgebakken en rijzen drie stapels pannenkoeken steeds verder de lucht in. 

"Het is de bedoeling", leggen Fien en Koen uit, "dat er straks een grote, piramidevormige stapel van wordt gemaakt. Dus omhoog van groot naar klein. We hebben er denk nu zo'n 250 gebakken en schatten dat we nog zo'n anderhalf uur door moeten gaan." 

De spanning begint bij de aanwezigen dan ook steeds meer op te lopen. Gelukkig gaat het bakken ook steeds een stuk sneller omdat de pannen op goede temperatuur zijn en blijven.

Smulpartij

Tom van de Wiel, stagiair van de school, is ook al de hele dag bij het pannenkoeken feestje aanwezig om de kids te begeleiden en aan te moedigen. Hij is ervan overtuigd dan ze een goede kans maken met hun recordpoging. Om het feestje compleet te maken, komen er straks kinderen van de school met hun ouders. Hen wacht een heerlijke smulpartij van al die zalige pannenkoeken die op hen staan te wachten. 

Helaas

Later op de avond tijdens de stapeling, lukte het helaas niet om boven de 60 centimeter uit te komen.  "Niet getreurd, we hebben een superleuke dag gehad", aldus Fien en Koen.

Meer berichten